Moldova își va păstra acordul cu Gazprom ca să evite posibile crize – Ministru
‘Înghesuită’ între Ucraina și România, stat membru al Uniunii Europene, în decembrie 2022, țara a încetat să mai apeleze la gazele furnizate de Gazprom, iar acum, cu sprijinul financiar al UE, se bazează pe surse occidentale.
Livrările zilnice de gaze furnizate de Gazprom, respectiv, 5,7 milioane de metri cubi, sunt sub cele convenite în contract, iar ele sunt folosite doar de Transnistria, o enclavă prorusă de la granița de est a Moldovei, care și-a autoproclamat independeța imediat după dezmembrarea Uniunii Sovietice.
Nerecunoscută pe plan internațional, Transnistria depinde de livrările Gazprom ca să poată rezista iarna și ca să-și alimenteze o termocentrală care, la un preț sub cel al pieței, asigură 80% din energia folosită în restul Moldovei.
“Există mai multe opțiuni, iar noi ne putem descurca și fără energia din Transnistria. Dar trebuie să fim pregătiți pentru mai multe crize simultane”, a declarat Parlicov pentru postul de televiziune Vocea Basarabiei.
“Asta înseamnă niște prețuri mai mari la electricitate aici, în țară, precum și o eventuală criză umanitară în Transnistria, care ar putea apărea peste câteva luni. Să nu uităm că acolo trăiesc aproape 300.000 de oameni și că aproape toți sunt cetățeni moldoveni”.
Moldova a declarat că nu intenționează să anuleze contractul, dar că trebuie să se aștepte ca Gazpromul să-și exercite dreptul legal de a nu-l mai respecta.
De mai multă vreme, Transnistria nu a plătit nimic pentru gazele rusești, dar Gazpromul nu a insistat asupra plății.
Oficialii moldoveni estimează că datoria Transnistriei pentru gaze se ridică la aproximativ $10 miliarde.
Moldova a estimat că datoriile sale față de Gazprom se ridică la $8,6 miliarde, conform unei verificări internaționale – asta reprezentând doar o parte din cele $709 milioane reclamate de concernul rusesc de petrol și gaze.
Joi, Vadim Ceban, șeful companiei Moldovgaz, o filială Gazprom care gestionază distribuția gazelor în țară, a declarat că datoria totală, așa cum a fost ea stabilită de autoritățile moldovene, încă mai trebuie să fie aprobată de acționarii companiei sale.
Sursa Stiripesurse
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!