Reforma justiției și combaterea corupției încă nu sunt realizate pe deplin, însă există progrese bune și palpabile, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul forumului de afaceri europene EUROSFAT 2023, desfășurat astăzi la Chișinău. La același eveniment, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a accentuat necesitatea armonizării legislației Rep. Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, în contextul în care în anii următori Chișinăul va beneficia de finanțări considerabile de la bugetul UE, iar în acest sens este necesar să fie urmăriți posibilii fraudatori, transmite Radio Chișinău.
În contextul pregătirii de aderare la Uniunea Europeană, Rep. Moldova are foarte multe teme pentru acasă de făcut, spune ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, însă în ultimii ani au fost făcut multe eforturi, a adăugat ea. Reforma justiției este în capul mesei și una dintre cele mai complicate măsuri, iar rezultate peste noapte nu pot exista, a declarat ministra.
„Când vorbim despre reforma justiției și lupta împotriva corupției, trebuie să precizăm că e vorba de recomandarea nr. 1 și nr. 3 din cele nouă măsuri față de UE. Chiar dacă poate aceste măsuri încă nu sunt realizate 100%, cum se operează în anumite raportări, ele sunt în dinamică și afirm cu toată certitudinea că suntem în progrese destul de bune, palpabile”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Într-un mesaj video transmis în cadrul evenimentului de procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi a subliniat că este necesară armonizarea legislației Rep. Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, în interesele financiare europene.
„Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor oficiale ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a precizat Laura Codruța Kovesi. Prezent la forum, judecătorul de la Tribunalul din Cluj, Cristi Danileț, a accentuat că este necesară să fie asigurată independența justiției.
„Fiecare clasă politică, fiecare politician, care va ajunge la putere, în orice stat, va ajunge mai devreme sau mai târziu să controleze justiția. Și atunci, e nevoie ca justiția să fie protejată de factorul politic. Este ceea ce numim – independența”, a precizat Cristi Danileț.
Directorul de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a subliniat, la rândul său, că în reforma justiției nu pot exista scurtături, iar jumătățile de măsură sunt ineficiente, fiind nevoie de curaj pentru a rupe anumite practici din sistem.
Sursa Stiripesurse
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Ar trebui sa mentionati, timpi(s)tilor ca acest fapt este incununarea eforturilor auristilor si sosoacai, care se straduie din rasputeri pentru cetatenii moldoveni nerecunoscatori. Si doar datorita acestor extraordinari politicieni, R. Moldova avanseaza in procesul de integrare europeana. Lor trebuie sa li se edifice un mauzoleu, un complex memorial drept rasplata. Presedintele M. Sandu, parlamentul si guvernul doar creaza probleme, pun bete in roate, introduc taxe suplimentare la colete, obliga cetatenii la plati doar prin virament, dar nu cu sacul cu bani.
Nu sunt votantul partidului aflat la putere, dar asta nu inseamna ca trebuie sa am un comportament similar celui al redactiei timpul. Voi dezinformati, manipulati, uneori promovati chiar si propaganda moscaleasca. Cel putin, asta rezulta din politica voastra editoriala. Nu inteleg deloc, la care cititori va adresati, cand va publicati tampeniile pe pagina online a editiei? Doar nu sunt toti lipsiti de minte ca sa va accepte toata mizeria voastra. In loc sa aveti un dialog intercativ deschis cu cei ce isi expun punctele de vedere, voi stergeti mesajele sau le raspundeti obraznic. Ce sa faci, la altceva nu va duce mintea si capul, atat va permit resursele intelectuale.
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, ar trebui sa isi vada de treaba ei de procuroare si sa o ancheteze pe Ursula von der Leyen pt. numarul imens de vaccinuri comandate nejustificat. Dar are curaj Kövesi sa se ia de cine a pus-o acolo ?
mamaie, numarul de vaccinuri a fost comandat conform recomandarilor specialistilor din domeniu, dar datorita unor patrioti adevarati (gen mirele tuciuriu, cel cu nunta campeneasca, sau principesa daiana, cea sosoaca), care au tinut din inima la sanatatea celor alde matale si v-au chemat sa economisiti din vaccinuri prin nevaccinare, uite asa s-a produs acest dezechilibru. Votati-i in continuare si va vor aduce tot belsugul din lume, nu doar surplus de vaccinuri.
Nu mor caii cand voi cainii, mamaie.