Economie

Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) – arma supremă a guvernelor pentru controlul total asupra banilor tăi

Guvernele împing monedele digitale ale băncilor centrale să exercite mai mult control asupra politicii macro. Dar banii tăi și confidențialitatea sunt, de asemenea, în joc.

Monedele digitale ale Băncii Centrale (CBDC) vin – și mai devreme decât ați putea crede. În octombrie trecut, Banca Reglementărilor Internaționale (BRI) și- a unit forțele cu Autoritatea Monetară din Hong Kong, Banca Thailandei, Banca Populară a Chinei și Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite pentru a pilota tranzacții comerciale transfrontaliere valutare. bazate pe CBDC. 

Această ultimă știre urmează un val de dezvoltare în jurul CBDC-urilor din întreaga lume. Potrivit CBDC Tracker al Consiliului Atlantic, 114 țări explorează sau lansează în mod activ o monedă digitală a băncii centrale – în creștere față de doar 35 de țări cu mai puțin de trei ani în urmă – cu regiunea Asia-Pacific în fruntea taxei. Pe lângă Hong Kong și Thailanda, CDBC-urile sunt, de asemenea, în dezvoltare sau într-o fază pilot în India, Japonia, Singapore, Australia, Coreea de Sud, Indonezia, Cambodgia și Malaezia. China continentală, care a început să dezvolte un yuan digital încă din 2014 și acum are cea mai avansată CBDC pentru o economie majoră, și-a văzut deja e-CNY utilizat în peste 360 ​​de milioane de tranzacții.în valoare de 100 de miliarde de yuani (13,9 miliarde de dolari), iar peste 5,6 milioane de comercianți acceptă acum ca plată moneda digitală susținută de stat.

Unii ar putea crede că acesta este un motiv de sărbătoare, deoarece se pare că oferă dovezi că autoritățile financiare din Asia Pacific și nu numai văd valoare activelor digitale, poate chiar considerându-le o bază viabilă pentru serviciile financiare. Dacă este adevărat, acest lucru ar marca într-adevăr un progres real. 

Cu toate acestea, deși este o evoluție binevenită faptul că instituția financiară ia în serios activele digitale, CBDC-urile sunt de fapt defectuoase în mod inerent. Dar înainte de a examina de ce, este util să ne întrebăm mai întâi de ce băncile centrale sunt brusc atât de interesate de CBDC, când nu cu mult timp în urmă, criptomoneda de orice tip era considerată anatema. 

De ce CBDC-urile sunt în vogă

Dacă trebuie să ascultați băncile centrale, motivele invocate pentru CBDC sunt toate foarte logice și liniștitoare. Unele dintre motivele citate pentru adoptare includ cazuri de utilizare, cum ar fi plăți mai eficiente, tranzacții transfrontaliere mai rapide și păstrarea confidențialității plăților. Dar aceasta este toată povestea?

Faptul este că acești factori de valoare sunt cunoscuți de aproape atâta timp cât există Bitcoin. Și, deși este posibil ca acestea să fi ajuns abia acum în atenția băncilor centrale, ceea ce este mai probabil este că acestea sunt doar o parte din adevărata motivație a băncilor. La urma urmei, unul dintre principalele roluri ale băncilor centrale este acela de a insufla încredere în sistemul financiar. Este posibil ca anunțurile oficiale privind CBDC-urile să fie făcute mai mult cu scopul de a construi încrederea consumatorilor și a întreprinderilor în noua tehnologie.

O explicație mai probabilă pentru goana bruscă în CBDC este un răspuns la instabilitatea macroeconomică actuală. Cu monedele fiduciare în dificultate în întreaga lume, băncile centrale apelează la CBDC în disperare. Nu ar trebui să fie surprinzător, de exemplu, că Turcia, cu o inflație de 80% (și în creștere), a fost printre primii din afara Chinei care au lansat un CBDC , care este programat să apară la sfârșitul acestui an. Odată cu eșecul politicii monetare tradiționale, CDBC-urile sunt considerate ca o posibilă alternativă. 

Urmează eliminarea totală a numerarului, iar guvernele vor avea control direct asupra banilor tăi

Problema este că CBDC-urile nu sunt răspunsul corect la problemele tot mai mari ale banilor fiduciari. Pentru început, nu știm cât de succes vor avea băncile în construirea încrederii consumatorilor în monedă. Astăzi, băncile centrale ne asigură că CBDC-urile vor fi complementare numerarului și banilor băncilor comerciale – dar nu este prea mult să se prevadă un scenariu în care guvernele forțează CBDC-urile asupra populațiilor prin depășirea parțială sau totală a numerarului și a depozitelor comerciale

De fapt, putem asista la agenda fără numerar care este deja împinsă asupra oamenilor din Nigeria, o țară în care a fost lansat un CBDC în octombrie 2021 . Autoritățile nigeriene au anunțat recent că retragerile de numerar de la bancomate vor fi limitate la doar 100.000 de naira nigeriene (aproximativ 225 de dolari SUA) pe săptămână, iar bancnotele mai vechi vor deveni învechite, cu o fereastră de doar câteva luni pentru schimbul vechilor bancnote cu altele noi.

În mâinile unui stat răuvoitor sau greșit, CBDC-urile ar putea servi prea ușor ca instrumente puternice de control, constrângere și supraveghere. Ar trebui să fim mai atenți la aceste consecințe potențiale ale adoptării CBDC.

Un braț pentru constrângerea statului

CBDC-urile aduc cu ele o serie de caracteristici care ar fi de interes pentru regimurile autoritare, nu în ultimul rând oferind emitentului controlul direct asupra monedei digitale a națiunii. Acest control permite statelor să impună rate negative ale dobânzilor în voie sau chiar să colecteze taxe direct din conturile oamenilor.

Cu CBDC, sistemul financiar poate fi folosit și ca un mecanism prin care să spioneze cetățenii și să-i cenzureze. Prin înființarea de conturi directe de retail la banca centrală, un regim poate îngheța cu ușurință fondurile cetățenilor supărați până când aceștia se comportă în modul dorit. Este posibil ca astfel de acțiuni să nu fie limitate la țările cel mai adesea asociate cu autoritarismul – să nu uităm că democrația liberală a Canadei a folosit puteri de urgență pentru a îngheța activele financiare ale camioneștilor implicați în protestele împotriva mandatelor de vaccinare Covid-19.

CBDC-urile fac mult prea ușor pentru guverne să sancționeze indivizi și grupuri. Ei sunt nimic mai puțin decât un pas înapoi în timpurile sovietice de control de stat. Este un sistem complet supravegheat, complet centralizat, gestionat de comitetul central de planificare al consiliului guvernatorilor băncii centrale și un model care poate fi folosit prea ușor pentru a suprima drepturile omului. 

Reconcentrarea pe adevărata valoare a Bitcoin

CBDC-urile sunt antiteza Bitcoin, care a fost dezvoltat pentru a descentraliza sistemul financiar pentru a oferi indivizilor autosuveranitate financiară și pentru a le proteja de excesul statului. Bitcoin înseamnă construirea rezistenței împotriva cenzurii și oferirea oamenilor cu mijloacele de a tranzacționa oriunde și în orice moment. Spre deosebire de CBDC, Bitcoin este, de asemenea, un adevărat depozit de valoare care oferă capacitatea de a păstra puterea de cumpărare.

Înainte ca băncile centrale din Asia Pacific și din restul lumii să meargă prea departe pe drumul evaluării viabilității CBDC-urilor și al elaborării cadrelor pentru testarea și implementarea acestora, omenirea trebuie să se oprească și să se gândească dacă CBDC-urile sunt într-adevăr ceea ce este lumea. căuta. 

Există multe probleme cu sistemul financiar actual, bazat pe oligopolurile băncilor comerciale, și este clar că acest sistem trebuie schimbat. Cu toate acestea, CBDC-urile vor reuși doar ca mijloc pentru guvernele necinstite de a cerceta din ce în ce mai îndeaproape detaliile vieții noastre, de a urmări și de a reduce activitățile considerate nedorite și de a limita opțiunile oamenilor pentru o viață economică independentă. Acesta este un preț mult prea mare de plătit pentru orice stabilitate monetară poate aduce sau nu CBDC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *