CSI / RusiaExterne

Morgă în aer liber la marginea Harkovului. Cadavrele unor soldați, aranjate în forma literei Z

Autoritățile ucrainene susțin că în ultima săptămână soldații Kievului au recăpătat controlul a cel puțin 11 localități din regiunea Harkov. Majoritatea dintre ele au fost ocupanți de ruși, timp de mai bine de două luni, relatează AP. Scenele filmate la marginea orașului sunt tulburătoare. Atenție, urmează imagini cu puternic impact emoțional!

Luni, la Washington, un înalt oficial american a declarat că armata ucraineană a reușit să împingă armata rusă la aproximativ 40 de kilometri est de Harkov, în regiunea Donbas. Periferia orașului Harkov arată ca o morgă în aer liber: morții zac săptămâni la rând nerevendicați și neidentificați în timp ce forțele ucrainene și ruse se luptă pentru a controla bucăți de teritoriu.

AP a filmat în afara orașului Harkov cadavrul carbonizat al unui bărbat, neidentificabil, urcat pe o barieră antitanc. Orașul a fost sub controlul ambelor tabere în ultimele zile. Patru cadavre ale unor soldați, aparent ruși, au fost aranjate pe o stradă în forma literei Z, simbolul militar aflat pe vehiculele blindate rusești. Pe cer dronelor rușilor bâzâie continuu. Alte trei cadavre au fost filmate într-un apartament. Probabil, nu se va ști niciodată ce s-a întâmplat acolo, scrie AP cu referire la Observatornews.ro.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost atacat și bombardat constant de Rusia de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie. Orașul, cândva un centru industrial vital pentru Ucraina, avea un milion de locuitori. Mulți au fugit, dar nu toți. Jurnaliştii Associated Press relatează că au văzut cadavrele aranjate în formă literei Z, aveau la brațe banderole albe folosite în mod obişnuit de soldaţii ruşi. Alături de ele, se aflau truse medicale rusești.

Au fost găsite pe o linie de front unde au avut loc lupte timp de mai multe zile. Toate cadavrele, înclusiv cel al bărbatului ars, au fost duse luni la o morgă. Nimeni nu a putut explica cine a aranjat cadavrele în formă de Z și cine a pus cadavrul ars pe bariera antitanc. Ambele situații ar putea fi considerate crime de război, scrie AP.

Va fi deschisă o anchetă pentru a se afla identitatea cadavrelor și poate se va încerca anunțarea familiilor acestora. Dar acest lucru este greu de făcut. De exemplu, cadavrul unui soldat care avea avea însemne militare ucrainene pe haine avea asupra sa actele de identitate ale unui soldat rus. Apartamentul în care au fost găsite cele trei cadavre a fost puternic bombardat, dar nu este clar ce i-a ucis. 

Armata ucraineană afirmă că a recâștigat poziții între Nicolaev și Herson, controlate până acum de ruși

Forțele armate ucrainene auspus în informarea zilnică de joi că rușii nu au avut ”niciun succes” în a străpunge linia frontului în regiunile Lugansk și Donețk în ultimele 24 de ore.

„Orașele Liman, Sieverodoneţk și Popasna. Unitățile inamice încearcă să desfășoare operațiuni ofensive. Fără succes”, a anunțat armata ucraineană care susține că a reușit să preia controlul asupra mai multor teritorii din apropierea orașelor Herson și Nicolaev, în sud. 

Toate cele trei orașe Liman, Sieverodoneţk și Popasna se află în prima linie a ofensivei rusești dispusă pe mai multe direcții pentru a ocupa regiunile Donețk și Lugansk. Statul Major a declarat că un total de 11 atacuri au fost respinse.

Unii soldați ruși au refuzat să ia parte la ostilități, potrivit Statului Major General al Ucrainei. ”Un număr de militari ai Brigăzii 38 de Puști Motorizate a Armatei 35 din Districtul Militar de Est au refuzat să continue să participe la ostilitățile din Ucraina din cauza pierderilor semnificative de personal”, se arată în comunicatul armatei.

CNN nu a putut verifica independent această afirmație, iar Statul Major General nu a oferit alte detalii.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *