CSI / RusiaMoldovaPolitică

Moscova din nou atacă Chișinăul, după interzicerea ”savanților-fiologi” ruși: „Catalogăm aceste acțiuni drept un pas vădit ostil nu doar la adresa Rusiei, dar și altor țări membre ale CSI”

Moscova atacă din nou Chișinăul după decizia autorităților moldovenești să interzică accesul a 15 ”savanți-filologi” din Rusia, Belarus, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan, care urmau să participe la o conferință dedicată limbii ruse la Tiraspol. Astfel, purtătorul de cuvânt al MID-ului rus, Maria Zaharova, a declarat că guvernarea Republicii Moldova continuă să distrugă relațiile cu vechii săi parteneri, împiedicând legăturile umanitare în spațiul CSI, scrie Deschide.md.

”Potrivit informațiilor pe care le deținem, mulți dintre participanții evenimentului, în așteptarea deportării, au fost ținuți mai mult de 24 de ore în Aeroportul Internațional Chișinău, fără a le fi oferite condiții elementare, inclusiv asigurarea cu apă și hrană. Catalogăm aceste acțiuni ale autorităților moldovenești drept un pas vădit ostil nu doar la adresa Rusiei, dar și altor țări membre ale CSI, îndreptat spre ruperea relațiilor tradițional strânse în domeniul umanitar între țările Comunității” a transmis Zaharova într-un comunicat.

De asemenea, acesta a acuzat, din nou, Chișinăul, de ”sentimente anti-ruse și adoptarea tendinței occidentale, aproape rasistă, de a interzice tot ce este rusesc”.

”Vedem că astfel de încercări ale autorităților nu sunt susținute de majoritatea covârșitoare a locuitorilor R. Moldova, care sunt prietenoși cu țara noastră și cunosc bine limba rusă. În acest sens, facem apel către autoritățile de la Chișinău să înceteze distrugerea relațiilor interetnice care s-au format de-a lungul secolelor în republică, să-și respecte măcar propriii cetățeni și să nu le creeze obstacole în menținerea contactelor interpersonale” se conchide în comunicatul MID-ului de la Moscova.

Vă amintim că mai multe persoane din Rusia nu au fost lăsate să intre în Republica Moldova și se află de două zile la Aeroportul din Chișinău. Cel puțin aceasta a scris presa rusă miercuri dimineață, 20 septembrie. Potrivit Ria Novosti, persoanele sunt „oameni de știință din Federația Rusă și din țările din Asia Centrală, care se îndreptau spre Transnistria la o conferință”. Reprezentanții Poliției de Frontieră a Republicii Moldova au declarat, într-o sinteză, că 46 de persoane nu au fost admise pe teritoriul țării noastre în ultimele 24 de ore. Măsurile au fost luate, potrivit instituției, „având la bază analiza de risc și informațiile obținute prin schimbul de informații cu Serviciul de Informații și Securitate, dar și cu partenerii internaționali”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Si acesta este unul din motivele prelungirii starii de urgenta din RM. Rusia ataca RM trimitand propagandisti, spioni, bani pt organizatii rusofone din Transnistria si Gagauzia. Si pt ca Rusia nu se lasa, acesti rusi trebuie combatuti cumva, de cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *