CSI / Rusia

Moscova îşi testează sistemul public de alertă, declanşând sirene şi întrerupând timp de un minut emisiile radio şi tv

Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă anunţă că urmează să-şi testeze sistemul public de alertă în toate regiunile, miercuri, care constă în pornirea sirenelor şi întreruperea transmisiunilor radio şi de televiziune, relatează News.ro.

Sirenele urmează să şuiere şi să se difuzeze mesajul ”Toată lumea, atenţie!”, anunţă ministerul.

Ministerul estimează că nu există motive de panică în timpul acestor testări anunţate în avans.

Transmisiunile radio şi de televiziune urmază să fie întrerupte timp de un minut, potrivit ministerului.

Sirene s-au auzit în regiunea Moscovei miercuri dimineaţa, potrivit unor postări pe reţele de socializare,

Această testare, care a avut loc pentru prima oară în 2020, este prevăzută de o nouă iniţiativă, care obligă autorităţile, de la 1 septembrie, să efectueze aceste teste de două ori pe an, relatează Reuters, care scrie că testarea a avut deja loc miercuri.

Ea intervine în plin Război în Ucraina, care a declanşat cele mai profunde crize în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba, în 1962.

Către ora locală 10.40 (şi ora României), sirene au răsunat în unele părţi ale Rusiei şi s-a difuzat anunţul ”Toată lumea, atenţie”.

”Pregătirea sistemelor de alertă este verificată, vă rugăm rămâneţi calmi”, a îndemnat o voce fermă de bărbat.

”Atunci când auzi o sirenă, trebuie să rămâi calm şi să nu te panichezi, să deschizi televizorul, orice post (de televiziune) sau radio accesibil publicului, şi să asculţi mesajul de informare”, îndeamnă într-un comunicat Ministerul Situaţiilor de Urgenţă.

”Sistemul de avertizare este conceput să transmită în timp util populaţiei un semnal, în eventualitatea unei ameninţări sau urgenţe naturale sau cauzate de om”, se arată în comunicat.

Statele Unite efectuează, la rândul lor, tot miercuri, teste la scară largă ale sistmului public de avertizare, pe telefoane mobile şi la posturi de taleviziune şi de radio.

Scopul testului din America este ca autorităţile să se asigure că sistemele ”continuă să fie eficiente în alertarea publicului, în special la nivel naţional”, anunţă într-un comunicat Agenţia Federală de managamentul Urgenţelor (FEMA).

Numeroase ţări au efectuat, în ultimii ani, testări ale sistemelor de alertă cu privire la crixze şi dezastre.

Testarea din Rusia are loc cu ocazia marcării a 91 de ani de la înfinţatrea sistemnului Apărării Civile ruse şi are loc în urma unor exerciţii educaţionale la nivel naţional, în august, privind practica acţiunilor şi procedurilor în situaţii de urgenţă, scrie presa rusă.

Scopul testului din Rusia este să evalueze sistemele de alertă, starea pregătirii personalului însărcinat cu lansarea acestora şi să sensibilizeze publicul, precizează ministerul rus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *