Politică

Muntenegru neagă orice legătură cu presupusele acţiuni subversive în Republica Moldova

Marți, premierul muntenegrean, Dritan Abazovic, a negat că ţara sa ar avea vreo legătură cu o presupusă implicare a cetăţenilor săi în acţiuni subversive în Republica Moldova şi a anunţat că va solicita informaţii de la autorităţile moldovene în acest sens, scrie Publika.md.

Menționăm că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat luni Rusia că plănuieşte o lovitură de stat cu ajutorul unor cetăţeni cu pregătire militară din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste.

Premierul Abazovic (de centru-stânga), care a spus că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, a anunţat că guvernul său va contacta cabinetul Maiei Sandu ”pentru a obţine mai multe clarificări”, indicând că, dacă va fi necesar, serviciile de informaţii muntenegrene vor efectua verificări suplimentare, a relatat portalul local Pobjeda.

”Ceea ce am citit mi-a sunat oarecum dur pentru că se creează impresia că Muntenegru ar fi implicat în problemele din Republica Moldova”, a declarat el, fără să excludă posibilitatea unor ”persoane iresponsabile”.

El a reamintit că Muntenegru, candidat la aderarea la Uniunea Europeană, şi-a aliniat total politica externă la cea a UE şi s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei pentru agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

Această ţară balcanică este membră a NATO din 2017, iar la momentul respectiv au existat proteste ale formaţiunilor proruse împotriva aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică.

Declaraţiile Maiei Sandu au intervenit după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski denunţase săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova.

Obiectivul acestor acţiuni, a spus Maia Sandu, ”este subminarea ordinii constituţionale şi schimbarea puterii legitime de la Chişinău cu una nelegitimă, care ar pune Republica Moldova la dispoziţia Rusiei”, precum şi oprirea procesului de integrare europeană

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *