Timpul Local

Muzeul Ostașului Român „Memoria” din Vărvăreuca

Dar în ceea ce priveşte memoria ostaşilor care au luptat în armata română, care a fost compusă la fel din buneii şi străbuneii noştri, nu prea s-a făcut nimic. O excepţie frumoasă ar fi muzeul Ostașului Român „Memoria” din satul Vărvăreuca, raionul Floreşti, fostul judeţ Soroca.

Muzeul amplasat în gospodăria lui Victor Țîbrigan este dedicat ostașilor români căzuți în lupte în ambele războaie mondiale, iar clădirea se deosebeşte prin troița instalată în faţa casei. Exponatele sunt amplasate în trei din cele patru odăi locative ale casei, iar în una locuieşte fondatorul muzeului. Bărbatul şi-a adus muzeul acasă după ce a fost impus să părăsească sediul din casa de cultură din sat.

O bună parte din exponatele de aici sunt cu specific militar, acestea sunt așezate pe bănci școlare. Copii ale documentelor istorice, fotografii, arme de luptă din Primul şi al Doilea Război Mondial, obiecte ale militarilor şi multe altele amintesc de operațiunile militare duse de armata română pentru eliberarea Basarabiei. O parte dintre obiecte au fost strânse pe înălțimea „Bortoasa” din preajma satului, unde în 1941 au avut loc operaţiuni militare şi în care au decedat 360 de militari români. În celelalte odăi ale muzeului improvizat găsim vestigii arheologice și exponate etnografice, unele dintre care au fost colecţionate de la oamenii din sat.

Râşnite, pluguri, icoane pictate, tablouri şi multe altele pot fi văzute la Vărvăreuca. Deşi acest muzeu este unul de amator, fără o inventariere și clasificare profesionistă, idea şi realizarea acesteia a fost salutată de mulţi vizitatori, mai ales că o instituţie muzeală profesionistă pe această nişă la noi lipseşte. Cu toate acestea, “casa-muzeu” este vizitată de mulţi dintre cei pentru care Prutul nu este hotar şi nici ocupaţia sovieticilor — eliberare.

Sursa: odn.info.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *