Oficialii americani şi occidentali văd semne că începe contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei împotriva Rusiei şi au observat o ”creştere substanţială a luptelor” în estul ţării în ultimele 48 de ore, pe măsură ce trupele ucrainene testează punctele slabe ale liniilor defensive ruseşti, a declarat marţi un oficial NATO de rang înalt, citat de CNN.
În timp ce atacuri preliminare, cunoscute şi sub numele de operaţiuni de tip ”shaping” (modelatoare), sunt în curs de desfăşurare de cel puţin două săptămâni, forţele ucrainene au început în ultimele zile să testeze poziţiile ruseşti cu lovituri de artilerie şi atacuri terestre pentru a găsi zone vulnerabile pe care să le poată străpunge, au declarat pentru CNN oficialul NATO şi un oficial european cu rang înalt din cadrul unui serviciu militar de informaţii.
Distrugerea uriaşului baraj din regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruşi, care a declanşat marţi un val de evacuări după inundaţii masive, ar putea complica unele dintre planurile Ucrainei, au declarat oficialii pentru CNN.
Distrugerea barajului de la Nova Kahovka ar putea face acum mai dificil pentru trupele ucrainene să traverseze fluviul Nipru şi să atace poziţiile ruseşti de acolo, au arătat doi oficiali occidentali. Iar spargerea barajului a creat deja o provocare umanitară semnificativă pe care guvernul ucrainean va trebui să se concentreze canalizând resurse.
”Orice acţiuni care ar fi putut fi planificate în aval de baraj trebuie probabil să fie reprogramate”, a declarat un ambasador european la Washington. ”În cele din urmă, nivelul apei se va retrage, dar, cel mai probabil, inundaţiile catastrofale au avut un impact asupra podurilor şi drumurilor din zonă, astfel încât este posibil ca acestea să nu mai poată fi utilizate în modul în care au fost planificate înainte”, a arătat ambasadorul.
SUA şi comunitatea occidentală de informaţii încă examinează cine este responsabil pentru distrugerea barajului, dar oficialii înclină spre Rusia ca fiind vinovată, au spus sursele CNN.
UNDE A ÎNCEPUT CONTRAOFENSIVA UCRAINEANĂ
În orice caz, în ultimele zile, analiştii au văzut câteva operaţiuni ucrainene notabile în regiunea sud-estică Zaporojie, între oraşul Herson din sudul ţării şi centrala nucleară Zaporojie, a declarat oficialul NATO. Forţele ucrainene desfăşoară, de asemenea, operaţiuni la sud de oraşul Doneţk, în estul Ucrainei, în ceea ce pare a fi un nou efort de război, a precizat oficialul occidental.
Este de aşteptat ca o contraofensivă să se desfăşoare pe mai multe fronturi, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Acesta a adăugat că ”există multe piese în mişcare care trebuie sincronizate” înainte de a putea fi lansată o operaţiune terestră majoră.
Vremea a jucat, de asemenea, un rol şi a întârziat atacurile iniţiale ale Ucrainei asupra liniilor defensive ruseşti.
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni la televiziunea ucraineană că o ofensivă ”are loc în mai multe direcţii”.
Pe de altă parte, oficialul european cu care a vorbit CNN a explicat că militarii ucraineni “vor trebui să găsească una sau două breşe” prin care să poată străpunge şi să avanseze pe linia frontului, îndepărtând trupele ruseşti de acolo înainte de a putea intra cu o forţă mai mare.
Este dificil de spus când se vor termina aceste atacuri de modelare şi când va începe o ofensivă, a subliniat oficialul NATO, iar lumea nu ar trebui să se aştepte ca Ucraina să anunţe că a început o operaţiune militară majoră. Oficialii ucraineni au spus în mod repetat acest lucru.
De asemenea, Ucraina împărtăşeşte mai puţine informaţii despre planurile sale militare cu SUA de când sute de documente clasificate ale Pentagonului au fost scurse online la începutul acestui an, inclusiv unele care descriau capacităţile şi operaţiunile militare ale Ucrainei, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru CNN.
La rândul său, Rusia rămâne ”aparent incapabilă să lanseze o ofensivă semnificativă de orice fel”, a adăugat oficialul NATO, ceea ce oferă Ucrainei un avantaj în timp ce trupele sale testează breşele din apărarea rusă.
Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski temperează aşteptările. El a declarat săptămâna trecută pentru The Wall Street Journal că în opinia sa, contraofensiva va avea succes, dar nu este sigur cât timp va dura, mai ales fără avioane de luptă occidentale Ucraina va începe în curând antrenamentele pe F-16 şi alte avioane de luptă de generaţia a patra în Europa, dar ar putea dura luni de zile până când aparatele vor fi în ţară. ”Toată lumea ştie foarte bine că orice contraofensivă din lume fără control aerian este foarte periculoasă”, a declarat Zelenski. ”Imaginaţi-vă ce simte un militar, ştiind că nu are un ”acoperiş””, a îndemnat Zelenski.
Şeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat, de asemenea, pentru CNN că el crede că ucrainenii sunt ”foarte bine pregătiţi” pentru ofensivă. Dar, a adăugat el, este ”prea devreme pentru a spune cu ce rezultate”.
Nu NATO spulbera contaofensiva Ucrainei, ci rusii care se pare ca s-au retras inainte de explozia barajului, pe locuri mai inalte. E prea multa minciuna cand se vorbeste despre acest razboi. Cui serveste? Deci jocurile sunt spre final. Daca ucrainienii tot ataca va fi aruncat in aer alt baraj, sau va bubui centrala nucleara.