Ultima oră

NATO vrea exerciții militare comune cu Republica Moldova, Armenia și Azerbaidjan

Mesajul către Rusia este clar. În document se spune că „aliații sunt datori să asigure integritatea teritorială, independența și suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului și Republicii Moldova”.

NATO ia în calcul măsuri pentru o mai mare deschidere către Estul Europei. Scopul pe termen scurt menționat în raportul confidențial este „asigurarea stabilității în Est în contextul actual”. Printre altele, Republica Moldova, Armenia și Azerbaidjanul ar urma să fie încurajate să lucreze la sporirea capacității de inter-operabilitate cu armatele Alianței – cu alte cuvinte e vorba despre cooperare militară. Sunt prevăzute exerciții militare comune și training asigurat de specialiști NATO.

Cele trei state est-europene ar urma să fie încurajate să participe și la proiectele Smart Defence ale NATO, care prevăd achiziționarea de echipamente militare și utilizarea acestora în comun pentru a spori eficiența capacităților de apărare. Un exemplu de proiect Smart Defence este patrularea în comun a spațiului aerian din țările baltice.

Pentru fiecare țară sunt detaliate măsuri specifice de sprijin. În cazul Republicii Moldova, prioritară este creșterea vizibilității NATO. În acest sens, Alianța ar vrea să trimită un ofițer de legătură la Chișinău. Chișinăul ar urma să participe și la trupa de reacție rapidă așa numita NATO Response Force.

În Azerbaidjan, accentul ar cădea pe cooperarea sporită în domeniul securității cibernetice și energetice. În Armenia, eforturile s-ar concentra pe training militar.

Mesajul către Rusia este clar. În document se spune că „aliații sunt datori să asigure integritatea teritorială, independența și suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului și Republicii Moldova”.

Până aici, consensul în NATO este asigurat. Toate statele membre par a fi de acord cu pachetul de măsuri menționat în raportul obținut de SPIEGEL Online. Unanimitate nu există însă în chestiunea unei eventuale extinderi NATO către est. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se pronunță indirect favorabil unui asemenea scenariu afirmând că fiecare stat care promovează valorile Alianței și care poate contribui la siguranța nord-atlantică „poate cere aderarea la NATO”. Guvernul german vede însă altfel lucrurile. „Deocamdată aceasta (extinderea NATO, n.r.) nu se află pe lista noatră de obiective obligatorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *