Externe

Nervii investitorilor sunt întinşi la maximum: Wall Street a intrat în bear market. Acţiunile asiatice scad puternic, iar dolarul este aproape de maximul ultimelor două decenii

Acţiunile asiatice au scăzut puternic, iar dolarul, care reprezintă un refugiu sigur, s-a menţinut marţi aproape de maximul ultimelor două decenii, după ce Wall Street a atins o bornă confirmată a pieţei bear, din cauza temerilor că majorările agresive ale dobânzilor din SUA ar putea împinge cea mai mare economie mondială în recesiune.

Cel mai larg indice MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei (.MIAPJ0000PUS) a scăzut cu 0,45% în schimburi volatile, recuperând o parte din pierderile anterioare.

Indicele de referinţă al Australiei, S&P/ASX200 (.AXJO), a închis cu 3,55% mai jos, în timp ce indicele bursier japonez Nikkei (.N225) a scăzut cu 1,32%, după ce a scăzut cu până la 2% mai devreme în timpul şedinţei.

Tonul negativ din Asia a urmat unei şedinţe sumbre din SUA luni, în care Goldman Sachs a prognozat o majorare a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază la următoarea şedinţă de politică monetară a Rezervei Federale, care va avea loc miercuri. 

Cu toate acestea, investitorii au părut să se scuture de pesimism la începutul tranzacţiilor europene, cu contractele futures Euro Stoxx 50 pan-regionale în creştere cu 0,83%, contractele futures germane DAX cu 0,9% mai mari şi contractele futures FTSE în creştere cu 0,62%. Contractele futures ale acţiunilor americane au adăugat, de asemenea, 1,17%.

„În timp ce există în mod clar un risc din partea unei înăspriri semnificative a politicii, rămâne puţin probabil să se ajungă la o recesiune în toată regula, cu o rată a şomajului care să sară cu două sau mai multe puncte procentuale”, a declarat Stephen Koukoulas, director general la Market Economics, cu sediul în Canberra.

„Mai degrabă, este cert că creşterea va încetini – acesta este scopul înăspririi politicii – iar până la sfârşitul acestui an, presiunile inflaţioniste ar trebui să înceapă să scadă”.

În Hong Kong, indicele Hang Seng (.HSI) a redus pierderile anterioare şi a crescut cu 0,26%, după ce s-a tranzacţionat în teritoriu negativ în cea mai mare parte a zilei. Indicele CSI300 din China (.CSI300) a recuperat o parte din terenul pierdut pentru a fi în scădere cu 0,23%.

Aşteptările privind creşteri agresive ale ratelor de dobândă în SUA au crescut după ce inflaţia în anul până în luna mai a crescut cu 8,6%, mai mult decât se preconiza.

„Piaţa americană este cea mai mare din lume, aşa că atunci când răceşte, răceşte şi restul lumii”, a declarat Clara Cheong, strateg de piaţă la nivel mondial la JP Morgan Asset Management.

„Va exista o volatilitate pe termen scurt în Asia, dar credem că pe termen mediu şi lung în Asia ex-Japonia, aşteptările privind câştigurile au fost deja reduse, astfel că aici există o perspectivă relativ mai bună decât în alte părţi ale lumii”.

Cheong a declarat că relaxarea monetară a Chinei şi redeschiderea economiilor ASEAN din blocajul COVID-19 ar putea proteja regiunea de o parte din repercusiunile pieţei financiare.

Pe Wall Street, în cursul nopţii, temerile legate de o recesiune în SUA au împins S&P 500 (.SPX) în jos cu 3,88%, în timp ce Nasdaq Composite (.IXIC) a pierdut 4,68%. Media industrială Dow Jones (.DJI) a scăzut cu 2,8%.

Sursa: Ziarul Financiar


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *