Nicolae Dumbravă: „Avem nevoie de o strategie de dezvoltare a culturii”
– Domnule Dumbravă, astăzi ce surprize ne mai oferiţi?
– În incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, la ora 19.00, va avea loc o întâlnire de suflet cu marele actor român Radu Beligan. La vârsta sa onorabilă de 92 de ani, el ne va prezenta spectacolul cu genericul „Confesiuni despre viaţă şi artă”. Precizez: nu e vorba de un spectacol propriu-zis, ci de o întâlnire de suflet pe care cei interesaţi de artă nu ar fi cazul s-o rateze. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Chişinău.
– Ce spectacole aţi mai organizat în ultimul timp?
– La începutul anului, pe scena Palatului Naţional a avut loc spectacolul „Mă-ntorc cu drag la Chişinău” – un concert solo al lui Fuego, acompaniat de Orchestra fraţilor Advahov şi formaţia „Pro Bachus”. Acesta a fost urmat de cel al lui Tudor Gheorghe – cu genericul „Al cincilea anotimp”. Marele rapsod a fost susţinut de Orchestra simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” şi Capela corală „Moldova” de la aceeaşi instituţie. O seară de neuitat pentru public a fost spectacolul de 1 aprilie „În căutarea umorului pierdut”, în care a fost prezentat umor inteligent, dar şi satiră. „Muzica – armonia şi sensul vieţii mele”, a fost spectacolul aniversar al dirijorului şi compozitorului Gheorghe Mustea, prezentat la Palatul Naţional, care a cuprins mai multe genuri de muzică.
– Nu puteţi spune ce cuprinde agenda dumneavoastră din această vară?
– Pregătim spectacolul cu genericul „Fantezie pentru copii”, care va avea loc la Palatul Naţional de Ziua internaţională a copilului. Ne propunem un program pe înţelesul copiilor, cu multă muzică şi dans, dar şi cu elemente de clovnerie, acrobaţie, echilibristică, cu animale dresate, micii spectatori fiind doriţi de circ, mai cu seamă că instituţia în cauză nu funcţionează de câţiva ani. Graţie Companiei „Sandra”, toţi micii spectatori vor primi gratis îngheţată. De asemenea, vom organiza spectacolul „Mândră floare – trandafir”, cu invitaţii: Mirabela Dauer, Maria Dragomiroiu, Raoul, Măriuca, susţinuţi de Orchestra de muzică populară „Lăutarii”.
– Din multele spectacolele pe care le-aţi organizat, care a fost cel mai memorabil?
– Un concert de clasă internaţională a fost cel al Orchestrei de violonişti virtuozi în frunte cu Vladimir Spivakov, în care au evoluat primii balerini de la „Bolşoi”. O realizare reuşită a constituit-o concertul Patriciei Caas şi cel al formaţiei „Boney M”, dar şi cele ale lui Filip Kirkorov, Sofia Rotaru, Ştefan Bănică-junior, Ionuţ Dolănescu şi Maria Ciobanu…
– Ce se mai întâmplă în domeniul impresariatului artistic?
– În acest domeniu este o situaţie degradantă. Avem formaţii extraordinare, pe care am putea să le scoatem în lume, dar şi să le ducem la ţară, unde sunt aşteptate. Acolo, spre exemplu, artiştii ajung numai în timpul campaniilor electorale. De fapt, conducătorii acestui stat ar trebui să înţeleagă că avem nevoie de o strategie de dezvoltare a culturii.
– Vă dorim succes!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!