Opinii și Editoriale

Nicolae Negru despre ”argumentele” Moscovei în privința limbii române: „E ca și cum ai spune copacul e mai vechi decât pădurea”

Moscova vine cu reacții la adresa ministrului de Externe de la București după ce Bogdan Aurescu a declarat că limba moldovenească nu există, reprezentând un construct artificial creat de sovietici și folosit în prezent de Rusia în scopuri propagandistice. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a reacționat dur prezentând din nou teoria susținută de Kremlin, conform căreia limba moldovenească este mai veche decât cea română. Prin aceste așa-numite argumente anunțate de Moscova se demonstrează o lipsă de respect față de cetățenii Republicii Moldova susține analistul Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

Ignoranța și necunoașterea unor cetățeni este exploatată în R. Moldova de cei care încearcă să profite de aceste vulnerabilități pe subiectul limbii vorbite, făcându-se referințe false la cronicari și cei care au menționat că vorbesc limba moldovenească. Limba română este produsul evoluției istorice și contribuției tuturor provinciilor românești și reprezintă una dintre cele mai unitare limbi, potrivit analistului.

„Noi nu vorbim limba cronicarilor, noi am evoluat. Limba română literară nu este numai produsul graiului moldovenesc, este și produsul graiului muntenesc, oltenesc, ardelenesc. Să ne atribuim limba literară română doar nouă, să spunem că este limbă moldovenească, este un furt intelectual. Înseamnă că ignorăm contribuția celorlalte regiuni, celorlalte provincii românești. Lucrul acesta s-a întâmplat oriunde și cu limba italiană, și cu limba germană. Să spui că așa cum vorbeau siberienii sau cum vorbeau novgorodenii, asta e limba rusă, sau ucraineană… Absolut toate limbile au trecut prin acest proces”, amai adăugat Nicolae Negru.

Declarațiile făcute de oficiali de la Moscova precum că limba moldovenească este mai veche decât cea română demonstrează ori o ignoranță crasă, ori o lipsă totală de respect față de cetățenii Republicii Moldova, susține Nicolae Negru.

”Desigur că înainte de a începe pădurea, au fost niște copaci. Copacul a fost mai vechi decât pădurea, poți să spui așa ceva, dar cine nu știe asta. De unde au avut cronicarii noștri conștiința că noi vorbim aceeași limbă cu cei din Muntenia, cu cei din Ardeal. Existând acest stat feudal Moldova, s-a întipărit în mintea unora limba moldovenească, dar nu era o limbă în adevăratul sens al cuvântului, era un grai”, a declarat editorialistul.

Vă amintim că zilele trecute, la Bruxelles, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a salutat decizia istorică de oficializare a limbii române în R. Moldova. Șeful diplomației române a declarat că așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, creată de Uniunea Sovietică și folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare.  

În replică, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe a spus că nici Bogdan Aurescu ”nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat”, citat închis.

Vă amintim că la 16 martie 2023, Parlamentul a votat în lectura finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv Constituția R. Moldova. Documentul a fost susținut de 57 de deputați PAS. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Mai, oameni buni, nu mai are rost un consum de energie pt explicatii pt. limba romana in Moldova. Consumati prea mult efort pt a da explicatii Rusiei. E ca si cum v-ati dezvinovati de ce ati facut. Asta arata ca voua, moldovenilor, ca e teribil de frica de Rusia si atunci incercati tot felul de explicatii. Cand va veti debarasa de frica de Rusia veti contatta cat de “prosti” ati fost sa va tot dezvinovatiti inutil. SUFICIENT cu discutiile despre limba romana in Rep. Moldova !

  2. Rusii si ucrainenii sunt unul si acelasi popor , au aceeasi istorie si vorbesc aceeasi limba / romanii si moldovenii sunt popoare diferite, au istorii diferite si vorbesc limbi diferite; nu e la indemana oricui sa emita asemenea judecati cu valoare de unicat; buna dimineata, noapte!

    1. Bravo vodkare moldaviu! Ma-ta Rusia e tare mandra de tine. Te astept la partid sa serbam Ivan Kupala in avans.

  3. “mama” – Nu e vorba de explicații Rusiei. Nicolae Negru încearcă să-i lumineze pe cei neinformați din Republica Moldova.

  4. Politicienii vostri + cei din Bucuresti va tot duc cu presul este ca si cum dai muribundului apa cu lingurita. Trebuie sa le spuneti clar: Dovediti ca in 6 luni faceti referendum pt unirea cu Romania. Daca nu raspund clar le aratati usa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *