Opinii și Editoriale

Nicolae Negru: „Scopurile Moscovei sunt clare, să schimbe conducerea R. Moldova cu o guvernare loială, care să fie împotriva Ucrainei și UE”

Destructurarea de către autoritățile de la Chișinău a rețelei coordonate de la Moscova, cu anumite legături inclusiv cu compania privată de mercenari ruși Wagner, confirmă că Rusia duce în Republica Moldova un război hibrid. Scopurile Moscovei sunt clare – să schimbe conducerea Republicii Moldova cu o guvernare loială, care să fie împotriva Ucrainei și Uniunii Europene, spun analiștii. De asemenea, ei consideră că este nevoie de o intensificare a eforturilor autorităților de la Chișinău pentru a diminua riscurile războiului hibrid, scrie Radio Chișinău.

„Republica Moldova se află într-o situație foarte dificilă în care războiul hibrid și încercările de destabilizare ale Federației Ruse capătă intensitate”, consideră analistul Nicolae Negru. În opinia sa, menținerea stabilității trebuie să fie un efort comun al autorităților de la Chișinău, dar și al partenerilor externi în condițiile în care stabilitatea Republicii Moldova face parte din planul de apărare al Ucrainei.

„Fiindcă dacă vine aici un guvern vasal Rusiei, situația se complică și pentru Ucraina. Pentru faptul că armata rusă se află  în regiunea transnistreană, care reprezintă o gaură neagră. Nu știm deocamdată ce se întâmplă acolo și ce forțe sunt. Știm doar că sunt cam 1500-1600 de militari ruși, dar nu știm nimic de trupele paramilitare ale separatiștilor, finanțate de Moscova, și care, conform unor informații, ar ajunge la 10-15 mii de oameni”, mai adaugă el.

Chiar dacă în prezent autoritățile spun că nu există un pericol militar în R. Moldova, regiunea separatistă transnistreană constituie o amenințare permanentă în acest sens, este de părere Nicolae Negru.

„Un pericol militar nu există acum dar el poate apărea un asemenea pericol. E o situația critică care merită o atenție permanentă. Dacă azi am reușit, Rusia a suferit înfrângere- nu a putut să își pună în funcție coloana a cincea, agenții de influență, diversioniștii, care au fost trimiși aici în republică – asta nu înseamnă că acest lucru nu se poate întâmpla mâine”, susține expertul politic.

În privința protestelor organizate de Partidul Șor, susținute de Moscova la Chișinău, ”Autoritățile reușesc, deocamdată, să meargă pe acest drum foarte îngust, de oscilare între democrație, pluralism și necesitatea luării unor măsuri de securitate a ordinii publice și constituționale”, mai adaugă Negru.

Poliția a anunțat că a destructurat o rețea coordonată de la Moscova care urmărea să destabilizeze situația din R. Moldova, inclusiv la protestele organizate ieri de Mișcarea pentru popor, coagulată în jurul Partidului Șor, în acest sens fiind reținute șapte persoane.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției,  Viorel Cernăuțeanu există legătură directă între coordonatorul de la Moscova al acestei rețele și compania militară privată rusă ”Wagner”.

Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, acțiunile acestei rețele și a protestatarilor urmăresc să oprească procesul de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova, pentru a o putea folosi în războiul pe care Rusia îl duce cu Ucraina.

Menționăm că Casa Albă a constatat că Rusia încearcă să răstoarne actuala guvernare de la Chișinău. Serviciile de informaţii de la Moscova organizează prin intermediari proteste la Chişinău, în speranţa că executivul va demisiona la presiunea străzii

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cine e bre tanti aia din dreapta lui Tauber, cu mutra ca dupa 3 saptamani de constipatie? Zici ca s-a asezat pe compresor, nu s-ar spune ca moare de foame!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *