Economie

Noi tehnologii în agricultura ecologică

La seminarul organizat în baza GŢ „Alexandru Omelciuc” din comuna Gura Bâcului, r-nul Anenii Noi, a participat un grup de producători agricoli orientaţi la producerea legumelor ecologice, precum şi reprezentanţi români ai proiectului „Dezvoltarea de prototipuri tehnologice integrate pentru cultivarea terenurilor în sistem ecologic cu cereale, leguminoase anuale şi perene, cu plante tehnice şi legume”, obţinut în cadrul Programului de colaborare bilaterală între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România (ANCS).

A. Omelciuc a prezentat istoria dezvoltării unei ferme ecologice, accentuând problemele frecvente cu care se confruntă companiile aflate la faza de conversie, precum şi necesitatea susţinerii de către organele de resort a activităţilor din domeniul vizat.

Doctor în biologie Lidia Gavriliţă, doctor în chimie Gh. Roşca şi cercetătorul ştiinţific P. Zavtoni au accentuat în rapoartele prezentate că agricultura ecologică mizează, în primul rând, pe monitorizarea permanentă a dezvoltării organismelor dăunătoare, prevenirea bolilor şi daunelor, nu pe tratarea lor, propunând prognoza şi avertizarea riscurilor fitosanitare, dar şi necesitatea planificării măsurilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor.

În raportul prezentat de doctorii în biologie Natalia Lemanov şi Svetlana Nicolaev au fost descrise loturile demonstrative fondate în GŢ „Alexandru Omelciuc” din comuna Gura Bâcului cu aplicarea preparatelor biologice. Au fost demonstrate recentele produse de uz fitosanitar şi tehnologiile elaborate în Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *