Timpul Liber

Norul radioactiv : inofensiv, chiar pe timp ploios

În acest sens, Violeta Bălan, şefa Direcţiei centrului monitoring a calităţii aerului atmosferic şi a radioactivităţii mediului din cadrul Serviciului Meteorologic de Stat, a menţionat că zilele trecute s-a depistat o valoare de 0,00003 Bq/mc pentru Iod, Iodul 131 fiind principalul component al norului radioactiv.
„Norma admisibilă este de 5,55 Bq/mc, iar comparativ cu datele pe care le-am înregistrat, această concentraţie este infimă şi nu prezintă vreun risc”, a afirmat Violeta Bălan.

Anterior, şi Constantin Gudima, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, a susţinut că norul nu reprezintă un pericol pentru populaţie, deoarece el a parcurs deja peste 20 mii de kilometri la o altitudine de 2500 de metri, adică jumătate din globul pământesc. Respectiv, după parcurgerea acestei distanţe, o bună parte din presupusul component nociv al norului, izotopul radioactiv Iod 131, s-a descompus de la sine.

Pe de altă parte, omul de ştiinţă a atenţionat că un alt component radioactiv, Cesiu 137, care se descompune mai greu, ar putea contamina mediul pentru un timp îndelungat, în cazul în care, pe teritoriul R. Moldova vor cădea precipitaţii. Însă Violeta Bălan a dat asigurări că de la depărtarea respectivă, concentraţia se dispersează şi prezintă valori nesemnificative, fonul radioactiv, potrivit măsurătorilor din ultimele zile, fiind de 10 μR/oră.

Şeful Centrului de radioprotecţie din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ion Ursuleanu, a declarat că nu precipitaţiile ar trebui să fie în vizorul populaţiei, ci eventualele produse care ar putea ajunge în R. Moldova, pe calea importului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *