Externe

Noul lider al regiunii separatiste Osetia de Sud așteaptă un „semn” de la Moscova înainte de un referendum pentru alipirea la Rusia

Alan Glagoev, noul lider al regiunii separatiste Osetia de Sud – teritoriu prorus din Caucaz care s-a desprins în 2008 de Georgia – a declarat, miercuri, că așteaptă un „semn” de la Moscova înainte de a organiza un referendum pentru alipirea la Rusia, scrie Reuters cu referire la Hotnews.ro.

Glagoev, care l-a învins pe actualul președinte Anatoli Bibilov într-un vot prezidențial la sfârșitul săptămânii trecute, spune că Osetia de Sud are nevoie ca Rusia să fie de acord cu un referendum privind alipirea, potrivit agenției TASS, citate de Reuters.

„Acesta nu este un proces unilateral. Trebuie să îl înțelegem pe partenerul nostru strategic (Rusia). De îndată ce va exista un semnal, de îndată ce va exista o înțelegere că a venit momentul, cu siguranță vom organiza acest referendum”, a declarat Alan Glagoev pentru TASS.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt două regiuni din Caucazul de Sud desprinse de fosta republică sovietică Georgia, iar autoproclamata lor independenţă a fost recunoscută în august 2008 de Rusia, după un război fulger între Tbilisi şi Moscova. După acest conflict, forţe ruseşti staţionează permanent în Osetia de Sud şi în Abhazia.

Modul în care Moscova tratează Osetia de Sud și Abhazia creează un precedent pentru ofensiva din Ucraina, al cărei scop oficial declarat de Rusia este pentru ”a veni în ajutorul” altor două teritorii separatiste proruse, Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a recunoscut independența celor două regiuni din estul Ucrainei la 21 februarie, iar trei zile mai târziu a invadat țara sub pretextul protejării vorbitorilor de limbă rusă de acolo împotriva ”genocidului” din partea forțelor ucrainene.

Orice mișcare a Osetiei de Sud de a se alătura Rusiei va fi condamnată puternic de Occident. Georgia consideră că orice plan de a organiza un referendum este inacceptabil.

Astfel, declarațiile lui Alan Glagoev marchează un contrast cu poziția predecesorului său, Anatoliy Bibilov, care a spus în martie că regiunea va lua măsuri în viitorul apropiat pentru a deveni parte a Rusiei.

Anterior, Kremlinul a declarat că deocamdată nu a fost luată nicio acțiune legală pentru organizarea unui astfel de referendum, dar că Rusia respectă dorința populației din Osetia de Sud.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *