Moldova

Noul sediu al PCRM, ameninţat de sechestru

Oficiul teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a iniţiat o acţiune civilă la Curtea de Apel împotriva Consiliului municipal Chişinău, cerând anularea deciziei din 16.03.2006 (adoptată cu votul consilierilor comunişti şi pepecedişti), prin care PCRM i-a fost dat în folosinţă gratuită un teren de aproape 28 de ari pe str. Armenească, unde a fost construit noul sediu, precum şi a deciziei din 22.01.2009, prin care s-a acceptat vânzarea terenului aferent construcţiei la preţul normativ de 407.557 lei. În paralel, Oficiul teritorial a trimis o notificare CMC prin care îi cere acelaşi lucru, iar anterior, în luna februarie, a solicitat Procuraturii municipale Chişinău să investigheze legalitatea atribuirii în proprietate privată a PCRM a terenului-proprietate publică, care anterior a fost teren sportiv al unei şcoli.

Reprezentantul Guvernului susţine că PCRM a devenit ilegal proprietar. „La atribuirea în folosinţă gratuită a terenului, CMC s-a condus de prevederile legislaţiei privind asociaţiile obşteşti, însă PCRM nu cade sub incidenţa acestora, fiind o formaţiune politică, nu un ONG”, argumentează Sergiu Palihovici. Potrivit lui, lotul putea fi atribuit exclusiv în bază de licitaţie publică. Solicitat de TIMPUL, procurorul Sergiu Moraru, care instrumentează cazul, a declarat doar că ancheta este în desfăşurare, dar nu ne poate da detalii. La Curtea de Apel am fost informaţi că examinarea cauzei ce ţine de atribuirea terenului pentru PCRM ar putea începe în prima jumătate a lunii aprilie.

Şefa Direcţiei juridice a Primăriei Chişinău, Diana Gurschi, ne-a declarat că anularea deciziilor CMC fără proces de judecată este imposibilă la etapa actuală, când pe lotul menţionat este deja o construcţie finalizată, iar dreptul de proprietate asupra acesteia şi a terenului aferent a fost înscris în Registrul bunurilor imobile pe numele PCRM. „Ca să aduci totul la poziţia iniţială trebuie anulate absolut toate actele care au fost emise. Părerea mea este că prima decizie a CMC a fost ilegală, deoarece terenul a fost atribuit gratuit şi fără licitaţie publică, ulterior însă s-a procedat conform legislaţiei. Încă nu am primit citaţie, dar presupun că procesul de judecată va fi unul complicat şi de durată”.

Juristul PCRM, Sergiu Sârbu, ne-a declarat că nu se poate pronunţa până nu vede argumentele invocate de OT Chişinău al Cancelariei de Stat. „Ca intervenient, PCRM urmează să primească o copie a cererii, pe care o vom studia şi ne vom expune. Ceea ce pot afirma acum e că terenul i-a fost atribuit PCRM absolut legal şi privatizat la fel”, susţine S. Sârbu. După părerea lui, totul nu este decât o „comandă pur politică, o răfuială a noii guvernări împotriva PCRM”. „Legislaţia apără dreptul la proprietate privată şi, dacă se procedează la o naţionalizare, vom ajunge la CEDO şi va fi o condamnare sigură a R. Moldova”, este convins reprezentantul comuniştilor. Întrebat dacă într-adevăr PCRM vrea să vândă noul sediu, S. Sârbu a spus: „A fost o declaraţie a preşedintelui Voronin, nu sunt la curent dacă se pregăteşte vânzarea. Dar PCRM este în drept să vândă sediul, iar din suma încasată să stingă datoria la creditele contractate pentru construcţia acestuia”.

TIMPUL a scris în 2008 că pentru construcţia edificiului din str. Armenească 44/3 PCRM a contractat un credit de 22 milioane de lei de la Banca de Economii, în care statul este acţionar majoritar, fiind primul şi singurul partid creditat. Condiţiile de creditare nu au fost făcute publice, fiind ţinut în secret însuşi faptul acordării împrumutului, până când ziarul nostru a dezvăluit acest lucru. Potrivit unor informaţii de care dispunem, contractul de credit a fost încheiat la 14.07.2006, pentru 6 mln. de lei, iar ulterior, prin acorduri adiţionale, suma a fost mărită până la 12 mln., iar apoi până la 22 mln. de lei. La începutul lui februarie 2010, soldul creditului era de 5 mln. de lei, sumă ce urmează a fi rambursată până la 14 iulie 2010.

Imobilul PCRM din str. Armenească este unul luxos şi impunător, cu patru nivele şi o suprafaţă totală de peste 1300 de metri pătraţi, construit din materiale de cea mai înaltă calitate, faţada fiind placată cu aluminiu bej rezistent la foc şi granit roşu. Deşi, oficial, urma să-i servească PCRM-ului ca sediu, formaţiunea nu s-a grăbit să treacă în casă nouă, iar liderul comuniştilor a declarat săptămâna trecută că nici nu va trece. Presa nu a avut deocamdată acces în interiorul clădirii, surse neoficiale spun însă că aceasta conţine zeci de birouri, o sală mare de conferinţe, un mini-hotel şi o parcare subterană. Experţii solicitaţi de noi au ezitat să spună cât ar putea costa imobilul. Menţionăm doar că, potrivit unei evaluări făcute de o cunoscută bursă imobiliară, loturile de pământ cu destinaţie comercială în acea zonă costă între 60-100 mii de euro pentru un ar, iar preţul de vânzare pentru suprafeţele de comerţ variază între 3000-7000 euro per metru pătrat. Dacă luăm preţul mediu şi facem o simplă operaţie de înmulţire, iese că doar imobilul ar costa cel puţin 6,5 mln. euro, iar terenul de 28 de ari, atribuit gratuit PCRM şi pe care l-a privatizat ulterior cu 400 mii de lei, astăzi ar fi costat la licitaţie peste 2 mln. euro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *