CSI / RusiaInternațional

„Nu există limite morale”. Medvedev amenință din nou, după presupusul complot ucrainean asupra Nord Stream relatat de presa occidentală

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a declarat miercuri, 14 iunie, că nu mai există „limite morale” care să împiedice Moscova să distrugă cablurile de comunicații submarine ale inamicilor săi, acuzând Occidentul că a fost complice în exploziile conductelor Nord Stream, transmite Reuters.

Relatările din presa americană și olandeză au sugerat că Washingtonul era la curent cu un presupus complot ucrainean de a arunca în aer gazoductele Nord Stream. Kievul a negat că le-a distrus.

Serviciile de informații militare olandeze au avertizat CIA în 2022 cu privire la un presupus plan ucrainean de a arunca în aer conductele Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie lovite, a relatat, marţi, postul public de televiziune olandez NOS, scrie CNN.

Dezvăluirile au fost făcute în urma unei investigaţii comune a televiziunii olandeze NOS şi a publicaţiilor germane Die Zeit şi ARD, potrivit News.ro.

Marți, 13 iunie, Wall Street Journal (WSJ) a relatat că CIA a avertizat în 2022 Ucraina să nu atace gazoductele Nord Stream după ce a primit informaţii despre un presupus plan ucrainean, citând oficiali familiarizaţi cu schimbul de informaţii.

NOS a relatat că serviciul de informaţii militare olandez, MIVD, a reuşit să adune, într-o fază timpurie, informaţii detaliate despre un presupus complot ucrainean de a arunca în aer conductele. MIVD nu a oferit un comentariu pentru NOS, a precizat radiodifuzorul.

Presupusul sabotaj din iunie 2022 ar fi fost anulat, dar în septembrie Nord Stream a fost aruncată în aer. Scenariul ar fi fost aproape identic cu cel expus de MIVD cu trei luni mai devreme, potrivit NOS.

În septembrie anul trecut, explozii inexplicabile au rupt atât gazoductul Nord Stream 1, cât și Nord Stream 2, nou construit, care transportă gaze din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică.

Atacul asupra conductelor din septembrie anul trecut a fost condamnat atât de oficialii americani, cât şi de aliaţii occidentali, ca fiind un sabotaj asupra infrastructurii critice. În prezent, acesta este investigat de alte țări europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *