CSI / Rusia

Nu există ”un nou val de mobilizare”, susține Kremlinul, după ce unii oficiali regionali au primit sarcina să intensifice mobilizarea

Miercuri, Kremlinul a declarat că nu există ”un noul val” de chemare la arme a bărbaţilor din Rusia, după ce unii oficiali regionali au anunţat că îşi intensifică eforturile de mobilizare, informează Reuters și Agerpres.

Cu o zi înainte, guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, a scris pe canalul de Telegram că regiunea a primit o nouă sarcină de mobilizare, adăugând că aceasta a început deja să fie adusă la îndeplinire. După acest anunţ, pe reţelele sociale din Rusia au început să se răspândească zvonuri despre ”un al doilea val de mobilizare”.

„Nu există niciun nou val (de mobilizare). Aici trebuie să obţineţi precizări de la fiecare guvernator la ce exact s-a referit”, a declarat Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, în ceea ce priveşte ”mobilizarea parţială” deja anunţată ”se iau măsuri”. „Desigur, ceva a fost corectat, ceva mai trebuie schimbat” a conchis purtătorul de cuvânt al lui Putin.

La 21 septembrie, Putin a decretat o ”mobilizare parţială” pentru a scoate campania militară rusă din Ucraina din situaţia dificilă în care se află, în contextul în care forţele ruse s-au văzut nevoite să se retragă şi au pierdut vaste teritorii pe care le ocupaseră în estul şi sudul Ucrainei.

Potrivit Ministerului Apărării rus, urmau să fie mobilizaţi circa 300.000 de rezervişti, care reprezintă ceva mai mult de 1% din capacitatea totală de mobilizare în Rusia.

La începutul lui octombrie, Putin, a anunţat că a semnat un decret prin care se fac ”corecturi” la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie. În cadrul unor comentarii făcute la o întâlnire cu profesorii, Putin a afirmat că noul decret amână încorporarea pentru mai multe categorii de studenţi, inclusiv cei de la universităţile private acreditate, precum şi pentru anumiţi absolvenţi înscrişi la studii postuniversitare, relatează sursa citată.

Chemarea la arme, care a afectat deja mai bine de 200.000 de persoane, a provocat îngrijorare în rândul populaţiei ruse, a generat proteste care au fost reprimate de poliţie şi a declanşat un exod în masă către ţările vecine, între care Armenia, Georgia, Kazahstan şi Mongolia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *