ROMÂNIA

Numărul susținătorilor unirii Republicii Moldova cu România este în creștere

Procentul celor care își doresc Unirea Republica Moldova cu România este în creștere. Cel puțin asta arată datele unui sondaj prezentat de iData.

Potrivit datelor prezentate, numărul celor care își susțin unirea a crescut de la 30,7% la 35,2%.

Unirea Republicii Moldova cu România (și, prin aceasta, intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și în NATO, și scoaterea sa din CSI) este obiectivul politic al unor mișcări din ambele țări.

Mișcarea Unionistă. În măsura în care prima Republică Democratică Moldovenească s-a unit cu România la data de 9 aprilie 1918, se poate vorbi despre o re-unificare a Republicii Moldova cu România, mișcare inițiată în ambele țări la începutul anilor 90, după ce Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică. Spre deosebire de naționaliștii care promovează revenirea în cadrul României a tuturor teritoriilor cedate Uniunii Sovietice în 1940, unioniștii se limitează la promovarea unei reunificări pașnice și democratice a Republicii Moldova cu România având ca model Reunificarea Germaniei după anul 1989.

Anti-unionismul. În Republica Moldova, anti-unioniștii, regrupați astăzi în coalițiile dominate de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, comuniști și socialiști cuprind atât minoritățile conlocuitore (o treime din populația republicii) cât și o parte însemnată dintre băștinașii moldoveni românofoni, care se tem de modelul capitalist, politic și economic, românesc și european, preferând să rămână în modelul rusesc post-sovietic reprezentat de CSI. În România nu există concret o mișcare anti-unionistă structurată, ci mai degrabă o majoritate de alegători cărora această chestiune le este indiferentă, care nu au zilnic această preocupare. O parte din cercurile conducătoare din România au în vedere și costul economic al unei uniri și de intrarea în colectivul național a mai bine de un milion de cetățeni de origine etnică rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză sau altele, dintre care mulți nu cunosc limba română decât tangențial.

Sursa: 10TV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Nicio noutate. Procentul celor care își doresc unirea este de maxim 1/3 din total populație RâMa. Asta demonstrează încă odată că prosteala prin propagandă sovietică a funcționat de minune în RâMa sau, cum spunea un comentator maldavan acum câteva zile, „maladavanii nu sunt lituanieni”. De asemenea demonstrează că actualii „paliticeni” maldavani sunt un fel de unelte mai soft ale rușilor și atât. O mică blocadă a pomenilor ce le încasează mândrul, neutrul și independentul „stat” molotovenesc ar dovedi imediat ce „viabil” e acest anus contra naturii nășit de ribentrop-molotov.

    1. Bă, buricbista !
      Lasă diareea ăsta verbală. Dacă vreai ceva în acest sens, vino pe teren și lucrează nemijlocit cu populația.
      Apoi poți să faci comentarii kilometrice.

      1. Ce să vreau? Să scot rassia din capul molotovanului? Păi aș fi vrut asta acum vreo 30 de ani când eram mai naiv și mai visător. Acum nu vreau decât să înceteze hemoragia asta de bani și diverse forme de ajutoare către RâMa ținând cont de două lucruri:
        1. moldoivanii nu vor fi în veci recunoscători, de parcă le suntem noi datori cu ceva
        2. banii aceia sunt foarte necesari în România, sunt familii sărace care abia au ce mânca și care ar fi cu adevărat recunoscători și utili României nu curve cu o mie de fețe precum „marele palitician maldavan” popescov.

        1. Parțial ai dreptate.
          Dar nu numai noi, basarabenii suntem vinoveți.
          ”Paliticienii” de pe Dâmbovița nu sunt deloc mai breji !
          I-a și citește cuvântarea lui Ciolacu la ședința comună a parlamentelor.
          N.B.
          Cea ce faci tu doar adânvcește prăpastia.

          1. Câtă vreme voi vă doriți să fie și să rămână prăpastie așa îmi doresc și eu. În același timp, repet, scoase toate pomenile României către RâMa și e ok. Două țări, două popoare, vecinătate și atât. Punct. Nu meritați nimic altceva câtă vreme voi asta promovați. Și nu îmi spune că „poporul maldavan” nu știe și nu înțelege, e o minciună imensă. Știți și înțelegeți perfect dar aveți educația și mentalitatea rusească adânc înrădăcinată și vă place să fiți duplicitari sau mai pe românește CURVE.

            1. Ieri erai Napoleon, azi esti Burebista….
              Pai ce sa-ti spun: ma-ta-i curva, bai barabula proasta de caldarar, fugar de la Socola. Mergi si iti ia pastilele

              1. Nu fac afirmații individuale și atacuri la familia persoanei cu care pot discuta în contradictoriu pe blog. Tu rămâi un frustrat al ruskii mir cu o spoială de educație din familie și cam atât. Faptul că îți expui bunul simț și educația aleasă primită îmi confirmă tot ceea ce am scris referitor la paporul maldaivan din care cu mândrie dovedești că faci parte.

              1. „transnistrieitrieni”, yes of course . I-ai uitat pe frații klingorieni, marțieni și pe omuleții gri. Tu vrei unire dar pe ei i-ai întrebat??? Vezi că ai tăi „transnistrieitrieni” nici măcar nu vor sî gavariascî pi „moldovinești” dapăi sî mai zîci ceva de unire.

  2. Sa vina ajutoareleeeee si creste la 42% , apoi scade la 30% , mai usor cu Unirea ca se dezmembreaza, ha ha ha

  3. Mai bine o Romanie mai mica dar mai fericita!Cred ca a fost o mare greseala si unirea din 1918 daca ne gandim ca mai tarziu,dupra raptul Basarabiei de catre URSS,basarabenii au intrat masiv in armata sovietica,invadatoare.Clasa politica si elita politica din R.Moldova au fost si sunt duplicitare si oportuniste.La fel se poate afirma si despre locuitorii sai.Va ofer drept mostra prin actualitatea sa,discursurile diferite si diametral opuse,ale Maiei Sandu sau a lui Nicu Popescu,cand se afla la Bucuresti si la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *