Social

O delegație a Parlamentului R. Moldova participă la sesiunea APCE: Reuniunea se desfășoară la Strasbourg

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea se desfășoară la Strasbourg, în perioada 9-13 octombrie, scrie Jurnal.md.

Astfel, din componența delegației parlamentare fac parte vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Natalia Davidovici și secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică,  Constantin Starîş.

Agenda reuniunii include dezbateri pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care asigurarea păcii în Ucraina și a securității durabile în Europa, discuții privind moartea migranților pe mare, situația umanitară în regiunea Nagorno-Karabah/Karabahul de Munte.

Parlamentarii vor supune dezbaterilor și revizuirea periodică a onorării obligațiilor de membru al Consiliului Europei de către Franța, raportul care examinează legitimitatea și legalitatea derogării de la termenul-limită al mandatului președintelui în funcție al Federației Ruse, precum și raportul privind observarea alegerilor parlamentare anticipate din Muntenegru.

Printre subiectele abordate în cadrul sesiunii de toamnă se regăsesc și cele referitoare la rolul Consiliului Europei în prevenirea conflictelor, restabilirea credibilității instituțiilor internaționale și promovarea păcii globale; provocările ideologiei de extremă dreaptă pentru democrație și drepturile omului în Europa; software-ul Pegasus, produse similare de spionaj și supravegherea secretă de stat.

Alte subiecte vizează migrația și azilul în campaniile electorale și consecințele pentru drepturile migranților; prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor cu dizabilități. De asemenea, va fi examinat și subiectul cu privire la impactul luptei împotriva Covid-19 asupra sănătății mintale a minorilor și tinerilor, precum și prevenirea comportamentelor dependente la copii.

Parlamentarii vor audia raportul despre activitatea organului executiv al Consiliului Europei, prezentat de președintele Comitetului de Miniștri, ministrul leton de externe Krišjānis Kariņš, precum și vor avea un schimb de opinii cu Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și cu Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

De asemenea, în cadrul unei ceremonii speciale, urmează să fie acordat premiul „Václav Havel” în domeniul drepturilor omului pentru anul 2023.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. „…secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Constantin Starîş.” Cineee???
    Bă eu când spun că voi nu vă mai faceți bine niciodată pe chestii de astea mă bazez. Ce caută rusofonul aista sadea în calitatea de secretar al Comisiei (de) securitate națională, apărare și ordine publică??? Altul mai pământean, mai destupat la minte și la viziune nu era???
    Uăi molotovî cu mari tristeți șî păreri di rău eu sunt ferm convins că voi, cu asemenea oameni și asemenea „pași uriași” pi cari îi faciți la nivelul „paliticii” voastre interne și internaționale, NU o să intrați în nicio UE. Vă puteți kka pe voi mult și ghini, puteți face o tonă de festivaluri și îmbătări de reprezentați europeni pe la Cricova sau pe la castel Mimi că tăt digeaba uăi. Dar na, când ești pobedist di mic și pro…, ce poți face??? Nu vezi (sau NU VREI să vezi) soluția reală și viabilă din cauza rânzii și a educației pobedisto-bolșevik „patrihotice”. Tăt normal șî bravo în bantustanul pro…!!!
    Sî aveți o pabedî grea uăi, asta vă urez!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *