Opinii și Editoriale

O expoziție a pancartelor

Cunoscutul artist, poate printre cei mai iubiți muzicieni armeni din lume, Serj Tankian își exprima uimirea și respectul pentru mișcarea anticorupție din România. De la BBC la Euro News, ba chiar până la Al Jazeera (unde a putut fi observat printre protestatari și scriitorul Radu Vancu), televiziunile internaționale au transmis reportaje ample. Traducătorul norvegian Steinar Lone posta în rețelele de socializare imnul României, provocând emoții. De la Mircea Cărtărescu la Mihai Șora (care a împlinit recent 100 de ani), de la tinerii scriitori la tinerii artiști, toți erau în stradă și toți aveau mesaje, multe dintre ele de-a dreptul spectaculoase.

Artistul Dan Perjovschi a sugerat la un moment dat că ar trebui păstrate aceste pancarte. Apoi am revăzut ideea și la alte persoane. Și m-am gândit că ar fi excelent. De la cele incredibil de haioase (un câine care avea la gât o pancartă pe care scria „îmi vine să urlu”) sau cele cu rime perfecte („DNA / să vină să vă ia”), la cele cu final neașteptat („foaie verde și o lalea / jos guvernul”) sau la jocuri de cuvine („jos guviermii”), dar și la cele extrem de dureroase ca scandarea din Timișoara, legată de 1989 („păcat, păcat, / de sângele vărsat”) – strada din România a arătat ca o mare expoziție cu elemente de artă conceptuală, pop art, performance ș.a.

Când m-am întrebat ce eveniment cultural sau ce carte aș putea să vă recomand în această săptămână, doar pancartele din România îmi rulau în minte și mi-am spus că există întotdeauna o formă de artă care ne scapă, care trece pe lângă noi. Trebuie doar să fim atenți. Deci nu mă mir deloc că muzeele și galeriile din Cluj au început deja să colecționeze pancartele protestelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *