Opinii și Editoriale

O imagine care să îi trezească pe cei ce cred că olandezii se tem de marele nostru port și de asta nu ne vor în Schengen

Una dintre cele mai amuzante replici la faptul că Olanda nu ne vrea în Schengen e cea legată de Portul Constanța. Că nu vor olandezii, vezi Doamne, să îi concurăm cu „marele” nostru port de la Marea Neagră. Că le stricăm socotelile și că toată lumea globală se va roti cu susul în jos și va veni către acest port.

Las o poză sugestivă pentru dacii noștri liberi ca să vedeți diferențele. Am ales o manieră grafică mai ușor de înțeles. Am luat în calcul doar transportul de containere – cel mai important pentru un port cu deschidere internațională -, în milioane TEU. Ca idee, primele trei porturi din UE – Constanța nu se regăsește nici măcar între primele 10 porturi din UE -, totalizează cam cât 50 de porturi Constanța la un loc.

Datele ar fi cam așa, ca să știți cum am construit graficul (datele sunt anuale, anul 2021): Rotterdam – 15 mil. TEU, Hamburg: 8,7 mil. TEU, Antwerp (Belgia): 6 mil. TEU, Constanța: 0,6 mil. TEU).

În plus, mai trebuie spus că, pentru Portul Constanța, traficul e în scădere constantă de la an la an, de la 711 mii TEU în 2016 la 632 mii TEU în 2021 (Raportul anual al Portului Constanța, pag. 15). Am pierdut cam 1,5 – 2% din trafic pe an, în condițiile în care PIB-ul a „duduit” în bună măsură în acești ani.

Cristian Păun

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. S-a schimbat cel care ia apararea olandezilor, oare de ce? Parca olandezii nu bagau in seama pe romanii, atunci cand militau pentru intrarea in spatiul Schengen. De cand Seful Ambasadei Olandei in Romania a vizitat trupele olandeza aflate in Romania au prins curaj unii asazisi romani (Cretu sau Paun) – mare minunea daca aflam ca sunt doar unul cu mai multe pseude-nume. Ca si la articolul anterior a d-nei Cretu (re)intreb: cine si cat a platit pentru articol, ca nu se vad un articol cu adevarat-adevarat, ci vad numai o parte a adevarului. Oare de ce nu se spune nimic despre ce parere cei din opozitia din Olanda despre acest razboi impotriva Romania dusa de Guvernul Olandez? Daca este prea putin interesata de Constanta conducerea olandeza dupa cum clameaza d-l Paun (cel care a scris acest articol) atunci de ce nu ne spune si de activitatea mafiei ce se ocupa de traficul de persoane, sau de mafia de substante narcotice, etc asa cum scriei presa internationala si cum se lupta guvernul olandez sa limiteze si interzica aceste flagele? Era mai interesant pentru romani sa afle cum au fost primiti in Romania olandezii si cum au intors aceasta primire. Dar acest este un lucru foarte greu pentru cineva care se pretinde ca a urmat Facultatea de Jurnalism (dar poate n-a urmat d-l Paun si il acuz degeaba – scuze!). Pacat! Un jurnalist adevarat ar intelege la ce m-am referit mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *