CSI / RusiaRăzboi

O jurnalistă din Siberia a fost internată într-un spital de psihiatrie, după ce a scris despre atacul rușilor asupra teatrului din Mariupol

O jurnalistă și activistă din Siberia a fost transferată într-un spital de psihiatrie, în timp ce așteaptă să fie judecată pentru publicarea de ”știri false” despre armata rusă, au anunțat colegii acesteia de la publicația RusNews, potrivit The Moscow Times.

Maria Ponomarenko, în vârstă de 44 de ani, a fost reținută la Sankt Petersburg în luna aprilie pentru că ar fi publicat pe canalul „No Censorship” („Fără cenzură”) de pe aplicația de mesagerie Telegram informații despre bombardarea teatrului din orașul-port ucrainean Mariupol de către ocupanții ruși.

Ea riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de răspândirea de „știri false” despre armată, acuzații care intră sub incidența unei legi adoptate la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Ponomarenko a fost trimisă la spital pentru a fi supusă unui examen psihiatric, în regim de pacient internat, și va rămâne acolo timp de aproximativ o lună, a anunțat RusNews, într-o postare pe Telegram, citându-l pe avocatul jurnalistei, Serghei Podolski.

În prezent, ei îi este interzis să primească scrisori de la rudele sale și să se vadă cu cineva în afară de avocatul său, a mai precizat Podolski.

„Colega noastră se află acum la Spitalul Clinic Regional de Psihiatrie din Altai, situat în Barnaul, pe strada Suvorova, numărul 13. Avocatul Mariei, Serghei Podolski, a declarat că aceasta a fost trimisă în spital pentru o examinare psihiatrică. Maria va petrece aproximativ o lună într-un spital de psihiatrie”, au transmis colegii jurnalistei.

„Activista Yana Drobnokhod, din Novosibirsk, scrie despre o vizită la spital pe care a făcut-o pentru a o vedea pe Maria: «Astăzi am mers să o vedem și i-am înmânat un pachet. Am reușit să strig la ea din a doua încercare. Scrisorile, întâlnirile cu rudele sunt interzise. Se poate întâlni cu un avocat»”, au precizat colegii acesteia.

Observatorii consideră că plasarea lui Ponomarenko în tratament psihiatric seamănă cu practica psihiatrică punitivă din perioada sovietică împotriva disidenților.

Alexandra Skochilenko – o altă activistă încarcerată pentru „știri false” despre armata rusă, după ce a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu informații despre atacul asupra teatrului din Mariupol – a primit, de asemenea, luna trecută ordinul de a fi supusă unei evaluări psihiatrice.

Maria Ponomarenko a primit în trecut numeroase amenzi pentru activitatea sa de activistă. În august 2020, ea a fost amendată cu 180 de dolari pentru un videoclip publicat pe rețeaua de socializare TikTok în care spunea „Să mergem să hrănim porumbeii pe 8 august. Păsările sunt flămânde” – un mesaj despre care procurorii susțin că a încurajat oamenii să ia parte la mitinguri neautorizate în semn de solidaritate cu protestatarii din orașul Habarovsk, aflat într-o regiune din Rusia.

Apoi, Ponomarenko a fost obligată să plătească o altă amendă de 180 de dolari pentru că a purtat, la una dintre audierile sale în instanță, o mască pe față pe care era inscripționat mesajul „Putin trebuie să demisioneze” .

Podolski a spus, în luna aprilie, că acuzarea nu are suficiente motive pentru a dovedi că postările de pe Telegram despre atacul de la teatrul din Mariupol au fost într-adevăr scrise și publicate de clienta sa.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *