Actualitate

A 30-a zi de război. Criză sanitară catastrofală. Cel puțin 300 de morți sub dărâmăturile teatrului din Mariupol

 

Criză sanitară catastrofală în Ucraina, în timp ce spitalele sunt atacate

ACTUALIZARE 12.52 Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a avertizat vineri că civilii din Ucraina se confruntă cu o „criză sanitară catastrofală”, deoarece atacurile asupra infrastructurii din sănătate limitează accesul la „servicii și resurse medicale care salvează vieți”.

64 de atacuri asupra instituțiilor medicale, convoaielor umanitare și personalului medical au fost înregistrate în primele patru săptămâni ale invaziei, a comunicat IRC. Totodată, IRC a susținut că în Ucraina s-au născut peste 4.300 de copii și sunt așteptate alte 80.000 de nașteri în următoarele trei luni, dar „pe măsură ce sistemul de sănătate al Ucrainei continuă să se prăbușească, riscul pentru proaspete mame și copii va crește”.

„Lipsa accesului la apă potabilă și asistență medicală de bază, precum și riscul de creștere a bolilor prevenibile prin vaccin, cum ar fi Covid-19 și poliomielita, pot exacerba în mod semnificativ criza umanitară în curs”, a spus IRC.

Reprezentantul organizației, Mesfin Teklu, a declarat că persoanele care sunt în centrele de primire aglomerate și în adăpostrui antiaeriene sunt expuse riscului de a se infecta cu Covid-19, deoarece mai puțin de 40% dintre ucraineni au fost vaccinați împotriva virusului.

Teklu a spus că Ucraina se confruntă, de asemenea, cu un focar de poliomielită, iar conflictul a întrerupt vaccinările.

Orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, blocat de forțele ruse

ACTUALIZARE 12.48 Orașul Cernihiv , din nordul Ucrainei, a fost efectiv blocat de forțele ruse, a declarat guvernatorul regional în această dimineață, potrivit Reuters. „Orașul a fost înconjurat de inamic”, a declarat guvernatorul Viacheslav Chaus la televiziunea națională, adăugând că orașul era sub focul artileriei și a avioanelor rusești.

Noi coridoare de evacuare anunțate din Mariupol și Melitopol

ACTUALIZARE 12.40 Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a anunțat vineri două rute de evacuare pentru orașul asediat din sudul Mariupol și a ocupat Melitopolul. Într-un mesaj televizat, Vereșciuk a spus că aceste coridoare vor lega cele două orașe de Zaporizia, care se află la nord și este încă sub controlul Ucrainei.

De asemenea, este planificată o evacuare cu autobuzul din orașul Berdiansk ocupat de Rusia, a spus vicepremierul, adăugând că la intrarea în oraș sunt parcate 48 de autobuze.

Cel puțin 300 de morți sub dărâmăturile Teatrului Dramatic din Mariupol

ACTUALIZARE 12.26 Oficialii locali din Mariupol spun că sunt cel puțin 300 de morți în urma bombardării clădirii teatrului din oraș, care funcționa ca adăpost pentru civili, scrie The Guardian.

Aproximativ 1.300 adulți și copii este numărul estimat de civili care se adăposteau în clădire și doar 150 de supraviețuitori au reușit să iasă de sub dărâmături imediat după atacul din 16 martie.

Sursele citate de Guardian au spus că cei mai mulți civili se adăposteau de bombe sub scenă și că dărâmăturile le-au blocat ieșirea.

Australia impune sancțiuni împotriva lui Lukașenko pentru „ajutorul strategic” pe care îl oferă Rusiei în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 11.42 Australia a impus vineri sancțiuni împotriva președintelui belarus Alexandr Lukașenko și asupra familiei sale pentru „ajutorul strategic” pe care Belarusul îl oferă Rusiei pentru a-și continua asaltul asupra Ucrainei, potrivit Reuters.

Sancțiunile australiene mai vizează și 22 de „propagandiști pro-Kremlin” ruși. Ministrul de externe australian, Marise Payne, a spus că printre persoanele sancţionate se numără „editori-şefi de la organizaţii precum Russia Today, Strategic Culture Foundation, InfoRos şi NewsFront”, astfel că numărul total de „propagandişti şi agenţi ai dezinformării ruși” sancţionaţi de Canberra a ajuns la 32.

Prețul gazelor scade în Europa după ce SUA au decis să livreze mai multe gaze lichefiate

ACTUALIZARE 11.23 Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri după un acord politic între SUA şi Uniunea Europeană care deschide calea pentru majorarea livrărilor de gaze lichefiate din SUA spre continentul european, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri dimineaţa cu 7%, după ce joi au încheiat şedinţa în scădere cu 4,6%. În jurul orei locale 8:36 cotaţiile au scăzut până la 103,75 euro pentru un Megawatt-oră, după ce la începutul acestei luni au urcat până la maximumul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră, scrie Bloomberg.

Germania vrea să-și reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia până la vară

ACTUALIZARE 11.21 Ministerul german al Economiei vrea să reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia precum şi dependenţa de cărbunele şi gazele naturale ruseşti, informează un articol publicat vineri în cotidianul Der Spiegel citând un document elaborat de Ministerul Economiei de la Berlin, transmite Reuters.

„Până la mijlocul acestui an, importurile de petrol rusesc în Germania ar urma să se reducă la jumătate. Până la finele anului, intenţionăm să fim aproape independenţi”, se arată în documentul citat de Der Spiegel.

În paralel, gazele naturale ruseşti ar urma să reprezinte doar 30% din importuri până la finele anului, faţă de peste jumătate în prezent, iar achiziţiile de cărbune rusesc ar urma să înceteze până la toamnă, susţine Der Spiegel, potrivit Agerpres.

UE și SUA au semnat un acord pentru a reduce dependența de petrol și gaze rusești

ACTUALIZARE 11.00 SUA și UE au anunțat vineri un acord major privind livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL), în încercarea de a reduce dependența Europei de energia rusă. Acordul ar prevede ca SUA să furnizeze UE cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL până la sfârșitul anului, scrie BBC News.

UE a anunțat anterior că va reduce utilizarea gazului rusesc, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova.

CNN amintește că dependența Europei de gazul și petrolul rusesc s-a dovedit un punct de blocaj major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile rusești de energie, Europei i-a fost mult mai dificil să-și întrerupă aprovizionarea.

Grupul de lucru comun anunțat vineri de președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care are rolul de a consolida efortul de a îndepărta Europa de dependența de petrol și gaze rusești, are misiunea să lucreze și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reducerea emisiilor de metan și utilizarea energiei curate.

Grupul, prezidat de reprezentanți ai Casei Albe și ai Comisiei Europene, va avea ca scop găsirea unor surse alternative de gaze naturale lichefiate și reducerea cererii generale de gaze naturale.

Rușii au lovit un depozit petrolier de lângă Kiev

ACTUALIZARE 9.25. Ruşii continuă să bombardeze Ucraina. Aseară au lovit un depozit petrolier de lângă Kiev. O flacără uriaşă s-a ridicat spre cer, urmată de un nor dens de fum. Imagini de la fața locului au fost distribuite pe rețelele sociale.

Japonia adaugă încă 25 de ruși pe lista de sancțiuni

ACTUALIZARE 8.55 Japonia va îngheța activele a încă 25 de cetățeni ruși și va interzice exporturile către 81 de organizații ruse, a anunțat vineri Ministerul de Finanțe al țării într-un comunicat de presă. Numărul total de ruși vizați de înghețarea activelor din Japonia ajunge astfel la 101.

Printe noii vizați de sancțiuni se află Igor Shuvalov, fost viceprim-ministru rus și președinte al băncii Vnesheconombank, precum și cinci dintre rudele oligarhului Serghei Chemezov, potrivit Ministerului de Finanțe al Japoniei.

Exportul de bunuri de lux va fi de asemenea interzis, a spus ministerul. Tokyo a dezvăluit o serie de măsuri punitive împotriva Moscovei în ultimele săptămâni. Cele mai recente sancțiuni vin în momentul în care prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a angajat miercuri să anunțe mai multe măsuri de sprijin pentru Ucraina la summitul G7 de la Bruxelles.

ACTUALIZARE 8.50.
Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a anunțat joi că soldații săi au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, însă imaginile pe care le-a publicat sunt de fapt de la o clădire oficială de la periferia oraşului-port din sud-estul Ucrainei, asediat de armata rusă.

Continuă asaltul asupra orașului Mariupol

ACTUALIZARE 7.10. Lupte intense sunt în desfășurare vineri dimineață în mai multe regiuni în jurul Kievului, deși forțele ucrainene par să fi recâștigat controlul la est de capitala ucraineană, împingând forțele rusești spre retragere.

Asaltul asupra Mariupolului continuă, context în care oficilii locali au spus că au nevoie de arme, inclusiv artilerie și rachete antitanc. Șase persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit o parcare dintr-un centru comercial din Harkov, în timp ce civilii s-au adunat înăuntru pentru a primi ajutor.

Orașul Izium a fost „complet distrus” de avioanele și artileria rusă, a declarat un membru al consiliului local. Marina ucraineană a transmis că o navă rusă a fost distrusă în portul ocupat Berdiansk, la Marea Azov.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *