Femeia

O lady la masă: Invitaţia rămâne în picioare (II)

În acest caz, se va servi doar de pe o latură. Nu va considera necesar să vadă ce e şi pe partea cealaltă, în speranţa că va da de nişte bucăţi mai bune de muşchi sau felii mai apetisante de prăjitură.

La cele mai reuşite petreceri de acest tip, la capătul mesei doamna va descoperi tăvi de pus pe genunchi, care să ţină atât farfuria şi tacâmurile, cât şi paharul. Odată ce şi-a găsit un loc unde să stea, se poate aşeza şi-şi poate plasa tava pe genunchi. Dacă i se pare că paharul e instabil pe tavă, îl va pune pe o suprafaţă plană, într-un loc convenabil, numai dacă aceasta nu poate fi deteriorată de fundul paharului umed. Când nu are la dispoziţie niciuna dintre variante, o lady îşi aşază paharul pe jos, în faţa ei, ţinându-l foarte aproape şi fiind atentă la invitaţii care se pot împiedica de el. Dacă nu sunt oferite tăvi, ea îşi întinde pur şi simplu şervetul pe genunchi şi aşază farfuria pe el. Are mare grijă să nu taie mâncarea energic, folosind furculiţa şi cuţitul, dacă nu vrea să-i zboare prin încăpere vreo bucată de friptură. Mai târziu se poate întoarce la bufet pentru o porţie suplimentară, dacă doreşte, dar se fereşte să răzuiască rămăşiţele de pe fundul vreunui platou. Dacă mai sunt farfurii curate pe masă sau pe bufet, poate lua alta ori o poate utiliza tot pe cea pe care o are. Când, însă, o lady se serveşte de la bufet într-un restaurant, ea îşi va aminti că igiena cere să ia o farfurie curată ori de câte ori se duce la bufet.

Când e timpul pentru desert, gazda sau chelnerul vor trece prin cameră, strângând farfuriile şi tacâmurile folosite. Dacă toţi ceilalţi invitaţi par să fi terminat de mâncat, doamna îşi va da şi ea farfuria. Nu replică: „Staţi puţin, încă mai mănânc din pui”. Odată ce toate tăvile şi farfuriile au fost adunate, doamna mai poate sta cu ceilalţi invitaţi oricât doreşte, cu condiţia să nu rămână ultima. Când hotărăşte să plece, are grijă să-şi ia rămas-bun de la gazdă, mulţumindu-i pentru ospitalitate şi pentru amabilitatea de a o fi invitat la un eveniment atât de reuşit. Dacă petrecerea a fost organizată de mai multe persoane, nu trebuie să-şi ia la revedere decât de la una sau două dintre ele. Le mulţumeşte, în special, proprietarilor casei în care s-a desfăşurat petrecerea. De asemenea, când evenimentul a fost organizat de mai multe persoane, trimite biletul de mulţumire celei care a găzduit-o cu atâta graţie.

Cum se aranjează un bufet

Când o lady organizează o cină cu bufet deschis la ea acasă, aranjează masa cu grijă, astfel încât invitaţii să se poată servi comod. Pune pe masă tot ceea ce e necesar pentru ca aceştia să se bucure de mâncare şi asigură accesul uşor la ea (e de preferat să se aşeze masa chiar în mijlocul camerei). Doamna va aşeza farfuriile la începutul rândului şi tacâmurile învelite în şerveţele la final, pentru ca invitaţii să aibă mâinile libere şi să se poată servi. Gazda va pune o lingură sau o furculiţă pentru servire la fiecare farfurie de pe bufet. Băuturile le poate aranja pe o altă masă. Florile sunt un detaliu drăguţ, atât timp cât nu ocupă prea mult spaţiu.

Oaspeţii încep de aici
A. Aranjament floral (opţional)
B. Farfurii
C. Salată
D. Tacâmuri pentru salată
E. Antreuri
F. Tacâmuri pentru servire
G. Garnituri
H. Tacâmuri pentru servire
I. Platou de pâine
J. Tacâmuri şi şerveţele

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis) 
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *