Economie

O misiune a Fondului Monetar Internațional, în vizită la Chișinău

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Clara Mira se va afla în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie-6 octombrie, transmite MOLDPRES

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023, în contextul celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanism de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile prioritățile în materie de politici pentru minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climaterice, care urmează să fie susținute de către FMI în cadrul unui program finanțat prin mecanismul de creditare RSF.

FMI se angajează anual în discuții bilaterale cu statele membre, în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului FMI. O misiune a FMI vizitează țara, colectează informație de ordin economic și financiar și poartă discuții cu autoritățile asupra evoluțiilor economice și politicilor promovate. În urma vizitei, misiunea elaborează un raport care stă la baza discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi.

Programul autorităților Republicii Moldova, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare la circa 785 de milioane de dolari, dintre care circa 366 de milioane au fost deja debursate. Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani. Finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *