InternaționalUcraina

O nouă lovitură pentru Kiev. Biden: SUA nu vor livra avioane de luptă Ucrainei

Preşedintele SUA, Joe Biden a refuzat luni, 30 ianuarie, categoric ideea de a trimite Ucrainei avioane de luptă americane F-16, transmite AFP și Agerpres.

”Nu”, a declarat Biden, fiind întrebat de un reporter de la Casa Albă despre posibilitatea de a furniza aeronavele pe care le cer liderii ucraineni.

După ce Germania şi SUA au anunţat trimiterea de tancuri Kievului, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a continuat să ceară asistenţă militară, inclusiv livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă.

Vă amintim că luni, cancelarul german a respins deja această idee, în timp ce preşedintele Franței, Emmanuel Macron a considerat cu prudenţă că ”prin definiţie, nimic (nu este) exclus”, asigurând în acelaşi timp că ucrainenii nu i-au adresat, deocamdată, nicio solicitare.

Pe măsură ce se apropie ziua de 24 februarie, care va marca un an de la invadarea Ucrainei de către forțele Kremlinului, Joe Biden nu a vrut să spună dacă va vizita Europa cu această ocazie. Însă, a asigurat că va merge, fără a preciza o dată, în Polonia, ţară care joacă un rol cheie în răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Mă duc în Polonia, dar nu ştiu când”, a spus liderul de la Casa Albă reporterilor, întorcându-se la Washington după o scurtă călătorie în oraşul Baltimore din statul Maryland. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Cred ca DEOCAMDATA SUA nu va livra F16. Cred ca SUA asteapta intai sa vada ce rezultate ofera pe teren tancurile. Daca tancurile ii vor respinge pe rusi, logic ca nu va fi nevoie de F16. Dar daca tancurile singure nu vor reusi sa respinga rusii…. cred ca americanii se vor razgandi si vor da F16. Oricum, pana atunci sigur scolesc si ceva piloti, pt ca minim 6 luni este nevoie de scoala pt un F16. Vedem intai cum se comporta tancurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *