Opinii și Editoriale

O porție sănătoasă de cultură

Pentru că au trecut deja șase ani, iar lucrurile s-au mai uitat, tinerii de la cenaclu s-au schimbat, am decis că programul cenaclului Republica, în cadrul Salonului Internațional de Carte, 31 august – 3 septembrie, va începe cu vizionarea filmului Interferențe: Timișoara – Chișinău. Tot atunci, pe 31, de la ora 16:00, vom lansa și catalogul finanțat de Ministerul Culturii, căruia îi mulțumim și pe această cale, Poezia la obiect, realizat de noi în cadrul Salonului de anul trecut, cu același Ghenadie, dar și cu Ligia Seculici din Timișoara. Imediat după acest eveniment, vom da spațiu tinerilor noștri colegi de la revista Lolita. La 18.00, ne vor vorbi despre munca lor și finalitatea ei.

Marți, pe 1 septembrie, de la ora 18.00 – ca să nu le încurcăm eventuala prezență celor care lucrează, vom avea o dublă lansare de poezie, câte una pe mal de Prut: Victor Țvetov cu volumul În lipsa unor lucruri importante (Casa de editură Max Blecher, București) și Vlad Drăgoi cu Eschiva, despre care am mai vorbit aici. Trebuie să le mulțumesc celor de la Platforma unionistă Acțiunea 2012, care au sprijinit aducerea scriitorului brașovean aici.

A treia zi, miercuri, 2 septembrie, la aceeași oră, vom avea evenimentul de închidere al standului Republica, unde vor fi subsemnata și scriitorul român Cosmin Perța, cunoscut la Chișinău nu doar prin cărțile sale, ci și prin prezența sa aici, în aprilie 2012. Cosmin va citi din proaspătul său roman, În urmă nu mai e nimic, apărut la Polirom acum câteva zile.

Dar, bineînțeles, la SIC nu vom fi doar noi și nu vor fi doar evenimentele de la cenaclul Republica. Aveți ocazia să găsiți (cu reducere) cărțile favorite, să asistați la lansări de carte, expoziții de artă, simpozioane și mese rotunde.

Notați-vă de pe acum: în perioada 31 august – 3 septembrie cultura se va concentra în Biblioteca Națională, unde îi vom simți din nou lipsa celui care a avut grijă de noi și de cenaclul tinerilor, poetul Alexe Rău. Grijă pe care acum a preluat-o și doamna director, Elena Pintilei. Un fapt notabil, pentru că personal nu știu o altă Bibliotecă Națională care să găzduiască un cenaclu al tinerilor, care, prin sprijinul celor de acolo, a reușit să fie cunoscut pe ambele maluri ale Prutului și a reușit să aibă deja cinci mari proiecte internaționale, iar cu sprijinul ICR Chișinău și al Platformei Unioniste Acțiunea 2012 a adus în capitală cei mai cunoscuți scriitori tineri din România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *