Actualitate

„Oare guvernarea s-a gândit la scenarii de răspuns dacă Rusia decide să ne invadeze militar”

Moldoveanul Dumitru Mînzărari, stabilit la Berlin, expert asociat al Diviziei Europa de Est și Eurasia a Institutului German de Afaceri Internaționale și Securitate, a observat că, în Republica Moldova, se discută puțin despre amenințarea invaziei militare în Ucraina din partea Rusiei. Și aici cel puțin la el au apărut o serie de întrebări, în primul rând dacă actuala guvernare a dedicat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe un asemenea subiect, în contextul în care pe teritoriul nostru sunt forțe militare străine.

„Văd puțină discuție în Republica Moldova despre semnificația strategiei ruse de intimidare prin amenințarea cu invazie militară în Ucraina. Doar avem forțe militare controlate de ruși în regiunea transnistreană, care ar putea să ne dea probleme mari, dacă Moscova decide să aplice instrumentul militar. Și un astfel de risc nu este mic, și nu este ignorabil, considerând cât de lejer și frecvent Rusia aplică instrumentul militar (direct, prin proxy) sau amenințarea militară. Întreb retoric și din curiozitate. Oare guvernarea s-a gândit la scenarii de răspuns în cazul în care suntem confruntați cu situația când Rusia decide să aplice instrumentul militar în Moldova sau ne amenință cu aplicarea lui?”, se întreabă Dumitru Mînzărari.
Acesta a atras atenția la discuția dintre președintele american și liderul de la Kremlin despre Ucraina.

„Biden acum vorbește cu Putin, fapt care demonstrează că americanii apreciază riscul invaziei ruse contra Ucrainei că fiind destul de mare. Noi măcar o ședința a CSS am făcut? Că pe multe întrebări mai puțin importante am avut. Nu, serios, iată, conducerea țării știe ce face și cum să gestioneze criza, dacă avem semnale de mobilizare a forțelor ruse în Transnistria?”.

„Ucraina are adâncime strategică și poate face schimbul „timp pentru teritoriu”. Noi nu avem acest lux. Deci unica strategie a noastră ar include să preîntâmpinăm, descurajăm sau să blocăm. Dar cum? Ce semnale de avertizare timpurie urmează de detectat? Cine și cum observă aceste semnale și le analizează? Ce perioada minimă de reacție avem și cum trebuie să pregătim forțele și mijloacele să reușim? Cum răspundem la potențiale atacuri orientate pentru blocarea sau pentru prevenirea mobilizării și răspunsului rapid din partea Chișinăului? Și multe alte întrebări similare”, a continuat expertul.

„Dacă problema dată este ignorată, mizând pe Ministerul Apărării, țin să întristez conducerea curentă a țării. Cum îl finanțați așa și va opera. Deci urmează să fie finanțată și stabilită un program de reacție la crize. Căci altfel Maia Sandu va află despre criză din kommersant.ru, sputnik.md sau newsmaker.md, după ce deja au fost stabilite fapte împlinite pe teren (frază preferată a diplomaților ruși după aplicarea forțelor militare). Iar ce înseamnă pentru Moldova astfel de fapte împlinite, sper că experții de la Guvern și Președinție cunosc?”, a conchis Dumitru Mînzărari. 

https://realitatea.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *