Actualitate

Obrăznicia braconierilor întrece orice măsură

Condițiile de viață ale vânatului pe teritoriul R. Moldova sunt favorabile pentru existența unei gospodării cinegetice considerabile. Concepția de dezvoltare a gospodăriei cinegetice, adoptată încă în 1997, presupune un efectiv de 2 000 cerbi nobili, 20 mii căpriori, 4 mii mistreți, 200 mii iepuri de câmp, 250 mii fazani etc. Inventarierea faunei din anul trecut demonstrează un decalaj numeric esențial, care trebuie să deranjeze și factorii de decizie, și omul de rând. Iată, pentru comparație, doar câteva exemple ca să nu vorbim în gol: la sfârșit de 2013 erau: cerbul nobil – 272 exemplare, căpriorul – 4 301, mistrețul – 1 516, iepurele de câmp – 17 990, fazanul – 9 840. Aceste cifre sunt suficiente pentru a concluziona că echilibrul ecologic este afectat puternic și trebuie să ne răspundem la întrebarea. Care sunt cauzele: condițiile naturale neprietenoase sau comportamentul omului; ineficiența instituțiilor din domeniu sau cadrul legislativ încă neadecvat?
Dar mai întâi iată câteva cazuri, ca să ne dumerim.

Un pădurar a împușcat un cerb

La Inspecția Ecologică Leova, la 11.10.2014 (ora 1100) a venit un apel de la un voluntar de mediu despre un caz de braconaj în teritoriul s. Tomaiul Nou. Urgent, șeful IE Leova, dl Gh. Mogâldea, împreună cu un colaborator al Inspectoratului de Poliție Leova s-au deplasat la locul cu pricina unde s-a constatat, că angajatul Radev Gheorghe de la Î.S „Întreprinderea pentru Silvicultură Iargara”, Ocolul Silvic Leova a împușcat în afara fondului forestier, la aproximativ 300 m de localitatea Tomaiul Nou, un cerb pătat (de gen feminin), pe care cu ajutorul altei persoane l-a încărcat în mașina proprie și l-a transportat acasă. Despre cazul dat au fost informate organele de anchetă și organele silvice care imediat s-au deplasat la fața locului. Persoana respectivă și-a recunoscut vina și ulterior a fost sancționată conform art. 233 CP R. Moldova cu o amendă de 3000 lei și achitarea prejudiciului de 7 000 lei. Persoana respectivă a fost eliberată din funcție.
Aici avem cazul unei persoane publice (pădurar).

8 vânători sancționați

La 01.11.2014 șeful interimar al IE Dubăsari împreună cu președintele Asociației vânătorilor și pescarilor Dubăsari și șeful de post al satului Oxentea au efectuat un raid privind verificarea respectării legislației de către vânători.

În rezultat a fost depistat un grup de vânători (8 persoane) în localitatea Oxentea care au încălcat art. 35, lit. a) al Legii regnului animal nr. 439 din 27.07.1995.

IE Dubăsari a întocmit 8 procese-verbale cu privire la contravenție conform art.128, al. (2), fiind aplicate amenzi în sumă de 8000 lei. Armele de vânătoare au fost ridicate de la proprietari și transmise la IP Dubăsari pentru păstrare conform actului de ridicare a armelor.
Și aici avem persoane din domeniu (vânători).

2 localnici braconieri

Inspectorii IE Anenii Noi la 07.11.2014 împreună cu specialiștii IES s-au deplasat în teren în satul Șerpeni, pentru examinarea unei plângeri.
În acest moment șeful IE Anenii Noi a recepționat telefonic un semnal privind pescuitul în bazinul acvatic al stației de pompare (SP), la moment gestionat legal de către „Agroacvila”.

Pescuitul se efectua prin metoda interzisă cu utilizarea unei undițe cu curent electric.

Inspectorii de mediu au întocmit procese-verbale persoanelor respective cu aplicarea amenzilor în sumă de 3000 lei și înaintarea prejudiciului în sumă de 1080 lei. Suplimentar au fost ridicate uneltele contravenției cu întocmirea documentelor respective.
Aici făptașii s-au dovedit a fi doi localnici braconieri.

Braconieri ordinari

IE Ungheni în comun cu reprezentanții IES la 13.11.2014, începând cu ora 1900 a efectuat un raid nocturn de combatere a braconajului.
În jurul orei 2300, pe câmpurile agricole din extravilanul satului Hristoforovca, com. Pârlița au fost observate două persoane, care se deplasau și iluminau haotic aflându-se la braconaj de noapte. 

În cazul dat a fost dobândit ilicit un iepure de câmp.

Făptașilor li s-a întocmit procese-verbale pe art.128, alin. (2) al CC RM pentru braconaj pe timp de noapte, fiindu-le aplicate amenzi de 4 000 lei și înaintat prejudiciul de 1000 lei.

Armele deținute ilegal și munițiile date au fost ridicate și predate pentru păstrare și sancționare la IP Ungheni.
Aici făptașii sunt doi braconieri ordinari.

Braconier la Unțești

Tot IE Ungheni în comun cu reprezentantul Inspectoratului de Poliție la 16.11.2014, începând cu ora 1900 a efectuat un raid nocturn de combatere a braconajului.

În jurul orei 2300, pe câmpurile agricole din extravilanul satului Unțești a fost observată o persoană, care se afla la braconaj de noapte. Persoana dată este locuitor al satului Unțești și avea asupra sa arma de foc încărcată gata de aplicare, deținută ilegal.

În cazul dat a fost dobândit ilicit un iepure de câmp. Persoanei în cauză i s-a întocmit un proces-verbal, fiindu-i aplicată o amendă de 2000 lei și înaintat spre achitare prejudiciul de 1000 lei.

Arma și munițiile au fost ridicate și predate pentru păstrare și sancționare la IP Ungheni.

Și aici făptașul este braconier.

Au împușcat o căprioară

La 17.11.2014 la Briceni, în preajma localității Lipcani, Poliția de Frontieră din teritoriu, pe la ora 2200, a stopat un autoturism „Niva” în care se găseau trei persoane fără acte de identitate (locuitori ai s. Grimăncăuți). În urma controlului în mașină a fost găsită o căprioară împușcată. Respectivii spun că au găsit-o. Fapta ține de Codul Penal și făptașii au fost preluați de organele de drept din teritoriu. Dacă respectivii vor fi găsiți vinovați, conform art.233 Cod Penal al R. Moldova, li se va aplica amenzi de la 4 000 la 10 000 lei sau închisoare până la 3 ani și achitarea prejudiciului de 5 000 lei. Aici avem trei braconieri și huligani evident.

Nu voi mai insista și asupra altor cazuri, sunt multe. Este clar că cel mai mare prejudiciu faunei îl aduce totuși omul, cu regret din cele mai diferite sectoare ale societății -, mai mult sau mai puțin elevate. Fie pădurar, fie vânător, fie cetățean simplu, pe toți îi unește viciul braconajului. Constat cu durere în suflet că obrăznicia braconierilor întrece orice măsură.

La moment ne găsim în plin sezon de vânătoare și îndemn lucrătorii întreprinderilor silvice (care sunt mulți), membrii Asociației Vânătorilor și Pescarilor (tocmai 15 mii) să se alăture inspectorilor de mediu din teritoriu și să curmăm această barbarie.

Toți avem o datorie față de natură s-o repunem în drepturi.

Fac acest demers și pe această cale în speranța că voi fi auzit.

Inspectoratul Ecologic de Stat a fost și va fi în continuare cu ochii pe braconieri.

Să fim Oameni!

Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *