Actualitate

„Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Autoritățile de la Chișinău vor reduce gazul pentru Cuciurgan dacă vom primi mai puțin curent

Republica Moldova va reduce livrările de gaz către regiunea stângă a Nistrului, dacă va primi mai puțină energie de la Centrala de la Cuciurgan, scrie moscowtimes.com și Realitatea.md.

„Fie vom fi aprovizionați cu energie electrică conform contractului în volumul maxim posibil, în funcție de volumele de gaz pe care le vom avea de la Gazprom, fie vom folosi gazul pentru propriile nevoi (…). Sper să semnăm un contract pentru noiembrie, iar ei să primească gaz atâta timp cât respectă contractul de furnizare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Nu îndeplinești contractul, nu primești benzină”, a avertizat Spînu.

De asemenea, el și-a exprimat speranța că Republica Moldova va primi cel puțin 45-50% din energia electrică. Anterior, centrala asigura 70% din consumul țării. Restul de 30% erau importate din Ucraina.

După 15 octombrie, Ucraina, a cărei rețea electrică a fost lovită de bombardamentele rusești, a încetat să furnizeze energie electrică.

În același timp, concernul rus Gazprom, invocând dificultăți tehnice la tranzitul gazelor prin Ucraina, a redus volumul livrărilor către Moldova cu aproape o treime. Din această cauză, Cuciurgan a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu energie electrică.

Datoria la gaz a regiunii din stânga Nistrului se apropie de 10 miliarde de dolari. Pretinsele autorități de la Tiraspol  încasează plățile pentru gaze de la consumatori, acumulându-le într-un „Cont de gaze” special, iar banii sunt folosiți pentru achitarea salariilor și pensiilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *