Politică

„ODKB” nu va lupta de partea Armeniei. Aceasta este o altă înfrângere geopolitică și militară pentru Rusia

Există toate motivele pentru a vorbi de o nouă înfrângere, cel puțin geopolitică și militară, a Rusiei. Adevărul este că, în noaptea de 13 septembrie, forțele armate armene au recurs la o nouă aventură militară. Este departe de a fi prima. În ultima lună, provocările forțelor armate armene în direcția districtelor Lachin, Kedabek, Dashkesan și Kelbajar de la frontiera de stat și bombardarea pozițiilor armatei azere de pe teritoriile acestor zone cu diferite tipuri de arme a fost intensă și sistematică, a fost observată concentrarea de arme, artilerie grea și forță de muncă de către Armenia de-a lungul frontierei azere.

Baku a răspuns cu duritate la astfel de acțiuni ale inamicului. Ca urmare, la ora 9.15, ora Baku, operațiunea Resolute Response a armatei azere a fost finalizată cu succes. A fost distrusă toată infrastructura militară armeană, care ar fi putut fi folosită, cel puțin potențial, pentru provocări în secțiunile Lachin și Kelbajar ale frontierei. Potrivit presei de la Baku, armata armeană a pierdut între 150 și 200 de oameni uciși, existând, de asemenea, sute de răniți. Au fost distruse două sisteme de apărare antiaeriană C-300.

Armata azeră și-a asigurat controlul asupra unui număr de poziții și înălțimi strategice importante din zona de frontieră. O serie de comunicații strategice care trec pe teritoriul armean au fost, de asemenea, luate sub control vizual și de foc. În același timp, nici măcar Nikol Pașinean nu ascunde faptul că aventura sa a eșuat încă o dată. Acesta a recunoscut, în special, moartea a 49 de soldați armeni. Bineînțeles, după cum ne amintim din cursul și rezultatele războiului de 44 de zile, guvernul armean nu va admite dimensiunea reală a pierderilor.

O astfel de evoluție ar putea fi, de asemenea, de interes pentru Ucraina, deoarece Armenia este un aliat strategic al Rusiei în regiune. Erevanul oficial a sprijinit întotdeauna orice acțiune a Rusiei, inclusiv anexarea Crimeei. De asemenea, în Erevan au avut loc în mod regulat mitinguri antiucrainene în sprijinul războiului pe scară largă pe care Rusia îl duce în prezent împotriva Ucrainei.

Numai acest lucru arată cât de importantă este Armenia pentru Rusia și cât de sensibilă este Erevanul la orice ordin venit de la Kremlin. De fapt, Erevanul nu a încercat să ascundă prea mult acest lucru. Aceștia și-au depus deja candidatura în cadrul OTSC . Știți ce a ieșit din asta? O declarație a OTSC, în care se spune că “în legătură cu apelul părții armene la Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC de a oferi asistență Republicii Armenia, secretariatul organizației, împreună cu sediul comun al OTSC, a organizat eforturi pentru a utiliza mecanismele OTSC pentru a rezolva situația”.

Tradus în termeni simpli, aceasta înseamnă că OTSC nu va lupta de partea Armeniei. Ce înseamnă acest lucru? Că această organizație nu este atât de puternică pe cât vrea să pară. Nu cred că este necesar să vorbim în detaliu despre starea în care se află Rusia în acest moment. La urma urmei, întreaga lume vede fuga “triumfătoare” a ocupanților ruși de pe teritoriile Ucrainei pe care le-au ocupat temporar. În consecință, întreaga lume asistă la prăbușirea mitului unei “a doua armate mondiale”.

În mod similar, războiul de 44 de zile din Karabah a anulat mitul “invincibilității” armatei armene, pe care Erevanul oficial îl hrănea de zeci de ani. Atunci au fost folosite pentru prima dată dronele Bayraktar, care acum îi zdrobesc pe ocupanții ruși. Atunci, Baku a râs de declarațiile false ale reprezentanților Ministerului Armenesc al Apărării, care au numit fuga armatei sale o “retragere tactică”. Atunci am văzut cum ocupanții, înfrânți pe câmpul de luptă, atacau orașele civile azere.

Ucraina vede exact același set de acțiuni din partea Federației Ruse. Reprezentanții Ministerului rus al Apărării își mint neîncetat cetățenii că “nu există victime” și că “totul decurge conform planului”. Și chiar folosesc aceiași propagandiști. Dar niciunul dintre ei nu mai poate opri prăbușirea Rusiei pe câmpul de luptă. Cu parada ulterioară a victoriei Ucrainei victorioase de la Kiev. Exact aceeași paradă a victoriei a avut loc la Baku ca urmare a războiului de 44 de zile. În acel moment, echipamentul inamic capturat a fost demonstrat pe Azadlyg Meydan. Toate au fost fabricate în Rusia.

*OTSC (ODKB) – Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (Организация Договора о коллективной безопасности) este o alianță militară interguvernamentală care a fost semnată la 15 mai 1992. În 1992, șase state post-sovietice aparținând Comunității Statelor Independente – Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

HIKMET JAVADOV, traducere TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *