Actualitate

Oficial european către autoritățile din Ucraina: „Dacă voi luptaţi cu Rusia, de ce ne jigniţi pe noi?”

„Ungaria sprijină ferm integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Dar războiul vostru cu Rusia nu poate şi nu trebuie să fie o scuză pentru încălcarea drepturilor maghiarilor. Înţelegem că preşedintele dumneavoastră, guvernul dumneavoastră şi-ar dori să scape de influenţa Rusiei prin şcoli, prin limbă. Dar dacă voi luptaţi cu Rusia, de ce ne jigniţi pe noi? Dacă vă luptaţi cu Rusia, de ce încălcaţi drepturile maghiarilor?", a întrebat şeful diplomaţiei ungare.

În acest context, Peter Szijjarto a subliniat necesitatea ca Ucraina să aibă relaţii de bună vecinătate. "Cu cât aveţi vecini mai puternici şi mai stabili, cu cât aveţi relaţii mai bune cu vecinii, cu atât mai încrezător puteţi privi spre viitor", a afirmat ministrul de externe al Ungariei.

Întrebat dacă Ungaria intenţionează să-şi alipească Transcarpatia, Szijjarto a calificat întrebarea ca pe o "insultă", denunţând ca "scandaloase" acuzaţiile de separatism din partea Kievului.

„Aveţi un război, dar lăsaţi-i pe maghiari în pace. Cred că este foarte rău că daţi vina pe maghiari sau să-i ofensaţi pe unguri pentru că sunteţi în război cu Rusia", a insistat el.

Ungaria, potrivit lui, ar fi fericită să se întoarcă la politica care a fost înainte de adoptarea Legii privind educaţia în Ucraina, amintind că ţara sa a fost cel mai puternic susţinător al regimului de călătorie fără vize în UE pentru cetăţenii ucraineni.

Ministrul de externe ungar a indicat de asemenea că următoarea rundă de discuţii între Ministerul Educaţiei din Ucraina şi Asociaţia maghiarilor din Transcarpatia este programată pentru luna iulie.

În martie, ministrul Peter Szijjarto ceruse Ucrainei să opereze modificări la Legea Educaţiei şi să amâne punerea ei în aplicare până în 2023, ameninţând că, în caz contrar, Budapesta va bloca întâlniri importante pentru Kiev la nivelul Uniunii Europene şi al NATO.

În special, el menţionase că Ungaria va bloca desfăşurarea Comisiei Ucraina-NATO la nivel ministerial în aprilie şi în iulie la nivelul şefilor de stat şi de guvern în cadrul summitului de la Bruxelles.  

TIMPUL.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *