Politică

Oficial european: R. Moldova ar putea lua parte la programele interne ale Uniunii Europene

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a propus aceste priorități în cadrul întrevederii cu membrii Misiunii de programare a Comisiei Europene aflați la Chișinău, deoarece ele, potrivit lui, ar contribui semnificativ la creşterea economică şi reducerea sărăciei.

Necesitatea reformării sistemului judiciar derivă și din interesul economic al antreprenorilor. În ultimii trei ani, Ministerul Economiei a elaborat peste 30 de legi noi în domeniul economic, iar acum urmează a fi implementate, inclusiv la nivelul aplicării legislației civile și comerciale, a remarcat ministrul Economiei.

Al doilea sector prioritar, propus de Valeriu Lazăr în cadrul întrevederii cu oficialii europeni, este sistemul educațional. „Oamenii sunt unul din puținele „active” ale țării și un factor de dezvoltare economică foarte important. Sistemul educațional trebuie resetat și racordat la cerințele actuale ale pieței muncii. Atunci când vorbim cu investitorii, constatăm că în republică există un deficit de specialiști calificați. Totodată, trebuie să punem un accent și pe programe educaționale pentru antreprenori”, a spus ministrul.

O altă prioritate este sporirea accesului la finanţare pentru proiectele de infrastructură economică pentru a continua programele de dezvoltare și suport al IMM-urilor pe întreg teritoriul ţării, precum și dezvoltarea sectorului energetic. Totodată, ministrul Valeriu Lazăr și-a expus viziunea asupra dezvoltării sectorului industrial. În acest sens, e necesară crearea infrastructurii industriale prin intermediul dezvoltării instrumentelor de susţinere, cum ar fi înființarea şi dezvoltarea parcurilor industriale, promovarea parteneriatelor publice-private.

La rândul său, Sirel Kaido, șef al Delegaţiei Misiunii de programare a Comisiei Europene, crede că posibilitatea de prelungire a programelor de asistență a UE pentru proiectele prioritare sunt foarte mari. Mai mult decât atât, oficialul a spus că R. Moldova ar putea lua parte la programele interne ale Uniunii Europene.

A.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *