CSI / Rusia

Oficial francez: Rusia a renăscut din cenuşă proprie. Legăturile cu Europa nu pot fi rupte

Quidet a lucrat în Rusia încă din anul 1994 şi a fost martorul evoluţiei acestui stat, arată Moscow Times.

"Ţară voastră a trecut printr-o perioada în care era complet la pământ. Nu aveaţi armata, nu aveaţi poliţie, nu aveaţi bani. Iar acum, ea şi-a revenit complet", a transmis Quidet jurnaliştilor ruşi.

"La începutul anilor ’90, Rusia era ţară europeană cu cea mai mică economie, inferioară şi Portugaliei, iar acum e una dintre cele mai mari. E ceva absolut incredibil", a menţionat acesta.

De asemenea, el consideră că Europa şi Rusia nu vor să rupă legăturile economice şi comerciale, în ciuda conflictului din Ucraina, din cauza căruia Occidentul a impus sancţiuni Kremlinului. "Problema este că ne aflăm în mijlocul unui joc politic şi situaţia devine tot mai tensionată. Rusia are nevoie de Europa şi viceversa. Nu e un drum cu sens unic. Europa nu se va dezvoltă fără Rusia, iar situaţia e valabilă şi invers.

Rusia e o ţară europeană, avem nevoie unii de alţii, iar această relaţie e extrem de importantă şi nu poate fi distrusă", a explicat Quidet.

Franţa este al doilea investitor străin în Rusia, după Germania.

Franţa ameninţă Rusia

În această săptămâna, Franţa a ameninţat că UE ar putea aplică noi sancţiuni asupra Rusiei dacă separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atacă oraşul Mariupol, aflat sub controlul Guvernului.

"Problema astăzi este în special în jurul oraşului Mariupol. Le-am spus ruşilor clar că, dacă are loc un atac separatist împotriva Mariupolului, situaţia se va schimbă drastic, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile", a avertizat miercuri ministrul francez de Externe Laurent Fabius.

"La nivel european, problema sancţiunilor va fi ridicată din nou", a întărit Fabius. Şeful diplomaţiei franceze a găzduit, marţi, o întâlnire cu omologii german, rus şi ucrainean, în care au fost reluate discuţiile cu privire la armistiţiul încălcat din estul Ucrainei.

Kievul se teme că Mariupol, un port la Marea Azov cu 500.000 de locuitori, ar putea fi următoarea ţintă a rebelilor, a arătat ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin. Capturarea acestui oraş de către rebeli le-ar deschide un coridor în sudul ţării, unde se află şi peninsula anexată de Rusia în martie anul trecut, Crimeea.

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *