Internațional

Oficial turc: Erdogan și Putin se vor implica în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan

Recep Tayyip Erdogan va discuta cu Putin despre recentele tensiuni și lupte care se dau între Armenia și Azerbaidjan, la momentul în care cei doi președinți se vor întâlni la Samarkan, săptămâna aceasta, a declarat un înalt oficial turc, miercuri, relatează Reuters.

„Problema va fi discutată cu Putin pentru că rolul jucat de Rusia și Turcia în încheierea acestui război și munca realizată împreună care au urmat sunt evidente”, a declarat oficialul turc sub rezeva anonimatului. 

„Turcia a deschis deja dialogul pentru a depăși această problemă dintre cele două țării. Situația aceasta trebuie încheiată înainte ca ea să degenereze”, a adăugat el.

Menționăm că marți, 13 septembrie, cele două țări, aflate într-un conflict mai vechi, au reluat luptele la graniță. Miercuri, noi confruntări au erupt în ciuda intensificării eforturilor internaționale de a găsi o cale spre pace. Este vorba de cele mai dure ostilități între Armenia și Azerbaidjan de la războiul din 2020.

Întâlnirea dintre Putin și Erdogan, pe marginea summit-ului Organizației de Cooperare Shanghai, va avea loc, vineri, 16 septembrie, în Uzbekistan.

Nou conflict armat între Armenia și Azerbaidjan, la doi ani de la armistițiu

Noi lupte au izbucnit, miercuri, între trupele Azerbaidjanului și cele ale Armeniei. Despre aceasta a anunțat ministerul armean, la o zi după ce zeci de militari au fost uciși în cele mai sângeroase lupte dintre statele vecine din 2020 până în prezent.

Cel puțin 49 de militari armeni și 50 de militari azeri au fost uciși marți, cele două părți învinovățindu-se reciproc pentru provocarea noilor lupte, față de care dictatorul Putin, a făcut un apel la calm.

Azerbaidjan a folosit artileria, mortiere și arme de calibru mic în atacul de miercuri dimineață, potrivit ministerului apărării azer, potrivit sursei citate.

„Situația de la granița Armenia-Azerbaidjan rămâne tensionată”, mai arată un comunicat de presă al ministerului, reiterând poziția Armeniei că Azerbaidjan a lansat agresiune asupra teritoriului.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut de-a lungul deceniilor care au urmat prăbușirii URSS în 1991. Anul trecut, conflictul a escaladat până la violențe și atacuri armate, după 44 de zile de război, 5.000 de morți și zeci de mii strămutați, cele două țări au ajuns la un acord pentru un armistițiu mediat de Rusia, în care Armenia a fost forțată să renunțe la o parte semnificativă de teritoriu, relatează Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *