CSI / RusiaInternațional

VIDEO/ Bombardamente și schimb de focuri la granița Armenia – Azerbaidjan. Rusia a „căzut de acord să ia pașii necesari pentru a stabiliza situația”

Marți, 13 septembrie, Armenia şi Azerbaidjan au anunţat confruntări de amploare la graniţă, soldate cu moartea unor soldaţi azeri, în cea mai recentă izbucnire de violenţă între cele două ţări, relatează AFP.

Charles Michel spune că UE este „pregătită să facă eforturi pentru a preveni escaladarea”

ACTUALIZARE 10:51 Situaţia de la graniţa armeano-azeră a fost analizată marţi şi într-o convorbire telefonică între premierul Armeniei, Nikol Paşinian, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În cadrul convorbirii, şeful executivului armean a acuzat Azerbaidjanul de escaladarea tensiunilor legate de regiunea Nagorno-Karabah.

De partea sa, Charles Michel a afirmat că UE este „pregătită să facă eforturi pentru a preveni escaladarea suplimentară” a violenţelor. De asemenea, el a subliniat că nu există „nicio alternativă la pacea şi stabilitatea în regiune”.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu a cerut marţi Armeniei să renunţe la „provocările” la adresa Azerbaidjanului.

„Armenia ar trebui să înceteze provocările şi să se concentreze pe negocierile de pace şi pe cooperarea” cu Baku, a declarat şeful diplomaţiei turce pe Twitter, potrivit Agerpres.

Premierul armean Nikol Paşinian a anunţat în parlamentul de la Erevan că cel puţin 49 de soldaţi armeni şi-au pierdut viaţa în noile confruntări cu Azerbaidjanul, precizând că luptele continuă.

ACTUALIZARE 10:27 Armenia şi Azerbaidjan au convenit marţi dimineaţa, 13 septembrie, o încetare a ostilităţilor în regiunea Nagorno-Karabah, însă înţelegerea a fost încălcată după numai câteva minute, au anunţat media azere, potrivit sursei citate.

Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la orele locale 09:00 (05:00 GMT), potrivit relatărilor de presă şi unei surse care a solicitat anonimatul, dar media azere au informat că acordul a fost încălcat la scurt timp.

Pe de altă parte, miniştrii apărării din Rusia şi Armenia au discutat marţi dimineaţă şi au decis să adopte măsuri pentru a stabiliza situaţia la frontiera armeano-azeră, a declarat Ministerul Apărării armean.

Ministrul apărării din Armenia, Suren Papikyan, a declarat că discutat cu omologul său rus, Serghei Șoigu iar cei doi au „căzut de acord să ia pașii necesari pentru a stabiliza situația”, conform Reuters.

Rusia este un mediator cheie în regiune și un aliat al Armeniei prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă.

În 2020, Rusia a trimis mii de pacificatori în regiune ca parte a unui acord de a încheia ostilitățile care au durat șase săptămâni între cele două părți iar în urma căruia Azerbaidjan a avut câștiguri teritoriale semnificative.

Schimburi frecvente de focuri de armă au fost raportate de-a lungul graniţei comune de la sfârşitul războiului din 2020 dintre Erevan şi Baku din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah.

„Marţi, la ora 00:05 (20:05 GMT), Azerbaidjanul a lansat un bombardament intensiv, cu artilerie şi arme de foc de calibru mare, împotriva poziţiilor militare armene în direcţia oraşelor Goris, Sotk şi Jermuk”, a precizat Ministerul armean al Apărării.

Totodată, acesta a mai menţionat într-un comunicat că Azerbaidjanul a folosit, de asemenea, drone, transmite Agerpres.

La rândul său, Ministerul azer al Apărării a acuzat Armenia de „acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor Dashkasan, Kelbajar şi Lachin de la graniţă, adăugând că poziţiile armatei sale „au fost atacate, inclusiv cu mortiere de tranşee”.

„Există victime în rândul militarilor (azeri)”, a afirmat el, fără a da cifre.

Săptămâna trecută, Armenia a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldaţii săi într-un schimb de focuri la frontieră.

Cele două ţări vecine au purtat două războaie – în anii 1990 şi în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *