Internațional

Olandezii blochează aderarea României la Spațiul Schengen din cauza unei epave

Ambasadorul Olandei a declarat, pentru RealitateaTv, că unul dintre motivele pentru care parlamentarii olandezi se opun intrării României în Schengen este refuzul Guvernului de a plăti datoria de 12 milioane de euro față de firma care a adus nava la suprafață.

„În acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene“, a declarat ambasadorul olandez.

Guvernul olandez a mai încercat să recupereze de la România suma datorată consorțiului Rostok Wreck Removal Consortium (RWRC). În 2014, ministrul Comerțului Exterior din Olanda, Lilianne Ploumen, a discutat cu ministrul Transporturilor de la vremea aceea, Dan Șova, despre interesul Autorității Portului Rotterdam de a investi în zona de sud a Portului Constanța, abordând și subiectul legat de datoria pe care România o are față de compania olandeză, scrie România Libera.


Rostock a fost o navă sub pavilion ucrainean care a eșuat și s-a scufundat în brațul Sulina al Dunării în dreptul localității Partizani la 2 septembrie 1991. Scoaterea la suprafață a epavei a durat mai mult de 14 ani, încheindu-se abia la 30 noiembrie 2005, timp în care circulația fluvială pe brațul Sulina a fost sever afectată. Încercările de scoatere la suprafață a epavei au costat și viața a doi scafandri. Blocarea parțială a șenalului navigabil al Brațului Sulina a obligat navele de mare tonaj să treacă prin Canalul Dunăre-Marea Neagră, pentru care însă taxele de tranzit percepute de statul român sînt mai mari.


sursa: cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *