Justiție

Olesea Țurcanu va ajunge pe banca acuzațiilor. PA a expediat în instanța de judecată cauza penală

Procuratura Anticorupție informează că a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a Olesei Țurcan, magistrata din cadrul Judecătoriei Chișinău, căreia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii, transmite Realitatea.md.

Aceasta este învinuită de procurori că, exercitând funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, Sediul Rîșcani, contrar dispozițiilor legale și practicii judiciare similare în domeniu, la 6 noiembrie 2020 a pronunțat și semnat cu bună-știință o încheiere ilegală care ia forma unui act de dispoziție judecătoresc.

„Magistratului vizat i se incriminează faptul că, prin emiterea încheierii din 06 noiembrie 2020 a dispus suspendarea executării unor hotărârii a Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii societății SA „Moldasig” și instituirea administrării speciale provizorie ca organ executiv unipersonal al acestei companii, respectiv dispunând totodată exercitarea de către o companie de audit desemnată a atribuțiilor Consiliului societății de asigurări nominalizată. Astfel, prin emiterea încheierii din 06 noiembrie 2020, judecătorul, în mod voalat, s-a expus asupra fondului cauzei civile, prin care s-a solicitat anularea actelor administrative individuale ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare în raport cu o companie privată și alte persoane juridice vizate”, se arată în nota informativă a Procuraturii Anticorupție.

Responsabilii declară că, în procesul audierii pe marginea circumstanțelor cazului investigat, magistratul în cauză, a pledat nevinovat, iar la această etapă a procesului penal, în privința magistratei nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere.

Amintim că, la data de 31 martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul magistratei Olesea Țurcan din cadrul Judecătoriei Chișinău, vizată într-o cauză penală.

Mai mult de atât, din motiv că la data de 30 martie a părăsit țara, efectuarea perchezițiilor la domiciliul acesteia nu au fost posibile.

De asemenea, la data de 12 aprilie, procurorii au descins la domiciliul magistratei Olesea Țurcan din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii.

Ulterior, în rezultatul perchezițiilor efectuate, procurorii nu au depistat și ridicat obiecte și documente relevante pentru cazul examinat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. A crezut ca ia milionul de la Platon,Stoianoglo o apara si va trai in lux linistita.Dar,
    s-a intimplat ceva neprevazut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *