Actualitate

Magistrata Olesea Țurcan care i-a întors lui Platon compania de asigurări Moldasig, a părăsit Republica Moldova

Potrivit informațiilor, percheziții au loc inclusiv la biroul de serviciu de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al PG, Mariana Cherpec.

„Urmărirea penală în privința magistratei vizate a fost pornită după eliberarea acordului de către Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a admiterii demersului înaintat de către Procurorul General interimar”, a declarat Cherpec.

Pe parcursul zilei de ieri,30 martie,  procurorii au obținut autorizațiile de la judecătorul de instrucție în vederea efectuării perchezițiilor la biroul și domiciliul magistratei vizate.

Prin urmare, ținând cont de faptul că, magistrata în cauză ieri a părăsit teritoriul Republicii Moldova, în acest sens eschivându-se de la efectuarea urmăririi penale în privința sa, realizarea perchezițiilor la domiciliul acesteia, la moment nu poate fi efectuată.

Olesea Țurcan este judecătorul în cazul căreia procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru efectuarea urmăririi penale – percheziții, reținerea și arestarea.

Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, Olesea Țurcan, este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig.

Potrivit unor informații, la scurt timp după încheierea judecătorească magistrata Olesea Țurcan și-a anunțat colegii despre intenția de a pleca în concediu de maternitate. Decizia magistratei a atras un val de critici.

Reprezentanții CNPF, dar și mai mulți deputați și juriști au calificat acțiunile judecătoarei drept un atac raider în favoarea lui Platon. Moldasig a fost creată în 2002 de trei întreprinderi de stat: Banca de Economii, Calea Ferată și Poșta Moldovei.

Deși compania era prosperă, în 2008 cei trei fondatori, sub pretextul dezvoltării Moldasig, cedează 80 la sută din acțiuni unui off-shore cipriot, în spatele căruia se afla grupul rus de asigurări ROSGOSSTRAKH.

Controlul asupra companiei de asigurări s-a făcut prin majorare de capital. Astfel, cele trei întreprinderi de stat au pierdut Moldasigul fără a câștiga niciun bănuț în schimb. Pe acest caz, în 2012 procurorii au pornit o cauză penală, dar aceasta așa și nu a mai ajuns în judecată.

În schimb, în ultimii ani, acționarii Moldasig s-au schimbat frecvent.

Sursa: Jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *