Carte

Olga Baltag: „Vreau să devin ministru al Culturii”

Până în 2009 şi-a făcut studiile la Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar”, în clasa teatrală a actriţei Veta Dascăl. În anul curent a absolvit ciclul de licenţă în Artele Spectacolului, Secţiunea teatru la Universitatea din Strasbourg, Franţa. Primele încercări literare le-a făcut în perioada liceală. Recent, la Editura „Iulian” din capitală, i-a apărut cartea de versuri şi proză „Autopsia Sufletului”, care, sâmbătă, 18 august, la ora 15.30, va fi lansată în incinta Bibliotecii Naţionale a R. Moldova. Are în proiectele sale şi apariţia unui roman. De aici, probabil, îi vine inspiraţia şi perseverenţa creativă.

„Deşi foarte tânără, Olga Baltag dovedeşte multă siguranţă şi o bună stăpânire a metaforei şi a expresiei poetice. În acest joc al nuanţelor estetice ea n-are inhibiţii – scrie precum respiră şi respiră precum scrie, croind o nouă haină artistică din dantela cuvintelor, sfidând limbajul şi experienţele literare postmoderniste, prioritar rămânând fondul emoţional al mesajelor sale de la început”, notează în prefaţa cărţii scriitorul Ianoş Ţurcanu.

La Strasbourg, Olga Baltag spune că a ajuns printr-un concurs de împrejurări. De fapt, îşi dorea să-şi facă studiile la Nizza (Nice), pentru că are rude acolo. Nu a fost acceptată nici în Nizza, nici în România, astfel încât a ales ceea ce i s-a propus. „Călătoriile în Franţa şi din Franţa acasă mi-au fost pline de peripeţii, ceea ce mă punea pe gânduri – înseamnă că trebuie să mă întorc acasă. Dar, ironia sorţii, când, după primul an petrecut în Franţa am depus dosarul la Universitatea de Stat din Moldova, n-am fost acceptată. Am decis să mă întorc în Franţa şi să creez ceva frumos”, ne povesteşte Olga Baltag.

Ideea acestei cărţi i-a apărut în februarie 2012, când era pusă în faţa sarcinii de a scrie o analiză de spectacol care, de altfel, este inclusă în carte şi e făcută în vers alb – „Eu sunt cuvântul împreună”. Astfel, personajul principal al lucrării este cuvântul şi acţiunea textului bazată pe influenţa, dominaţia cuvântului asupra omului. Întrebată de ce şi-a intitulat volumul „Autopsia Sufletului”, ea ne-a spus următoarele: „Pentru că printre rânduri cititorul mă găseşte dezgolită sufleteşte în faţa lui. Conştient, eu însămi îmi fac autopsia sufletului în faţa lui”, ne explică ea.

Între timp, a început să scrie şi un roman pe care speră să-l ducă la bun sfârşit. Totodată, placheta „Autopsia Sufletului” va vedea lumina tiparului şi în limba franceză. Literatura a atras-o fiind influenţată de poezia lui Ion Minulescu şi filozofia lui Marin Preda. În prezent, îşi face masteratul la aceeaşi facultate din Strasbourg. Visează să se întoarcă în ţară şi, în calitate de critic de teatru, să promoveze cultura naţională. „Vreau să lucrez la minister şi – de ce nu? – poate chiar să fiu ministru al Culturii şi să modific sistemul de finanţare a instituţiilor de cultură. Intenţionez să promovez modelul francez de cultură care, de altfel, este unic în lume, să valorific patrimoniul cultural naţional”, afirmă invitata rubricii noastre.

În afară de activitatea pe care visează s-o desfăşoare la minister, ea va scrie în continuare versuri şi proză. De asemenea, are de gând să scrie şi un jurnal de călătorie, deoarece a călătorit prin mai multe oraşe ale lumii: Londra, Paris, Monaco, Roma, Milano, Veneţia, Budapesta, Baden-Baden ş.a.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *