Economie

OMS a stabilit limită pentru utilizarea chimicalelor de îngrăşare a porcilor şi vitelor

Decizia a fost luată după un proces de evaluare ştiinţifică, care a permis stabilirea nivelului de ractopamine, care nu ar avea niciun impact asupra sănătăţii umane. Evaluarea a fost efectuată de către Comitetul comun de experţi privind aditivii alimentari, un grup de experţi independenţi, convocaţi de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Astfel, limitele de ractopamine stabilite de Comisie sunt de 10 micrograme per kilogram de muşchi de porc sau bovine, 40 de micrograme pe kilogram, în ficat şi 90 de micrograme pe kilogram pentru rinichii animalelor.

"Pudra de carne slaba", cum i se mai spune ractopaminei este un termen general pentru o clasă de substanţe toxice. Animalele hrănite cu acest tip de substanţă au creşteri musculare exagerate în timp scurt. Substanţele de acest fel sunt folosite cu precădere în fermele de animale. Cu ajutorul ractopaminei, în doar 45 de zile pentru un pui poate atinge greutatea de taiere, deşi, în mod normal, pentru ca un porc să atingă câteva sute de kg, este nevoie de aproximativ un an.

Oamenii, care consumă carne tratată cu ractopamină se pot otrăvi. Simptomele generale sunt voma, ameţeli, stare de apatie şi frisoane. Consumul pe termen lung poate provoca mutaţii cromozomiale şi cancer, în multe cazuri au fost înregistrate şi decese.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *