Actualitate

OMUL SĂPTĂMÂNII: Alecu Reniță, ecologist

A studiat la Facultatea de Filologie, secția Jurnalistică, a Universității de Stat din Moldova. În timpul studenției sale, Alecu Reniță a protestat contra regimului sovietic. Din acest motiv, tânărul de doar 20 de ani a fost pedepsit să care tone de piatră timp de trei ani de zile în lagărul de reeducare de la Brăneşti, Orhei.

Ulterior, după executarea pedepsei, s-a angajat la un ziar în Soroca, apoi în Basarabeasca. Din anul 1983 până în 1991 a lucrat la ziarul Literatura și Arta și a cuprins perioada de glorie a publicației.

În timpul vieții sale, Alecu Reniță a fost în fruntea tuturor proceselor de renaştere naţională, împreună cu marii români din Basarabia, care au lucrat cot la cot. Astfel, în perioada 1990-1994 și 1998-2001 a făcut parte din Legislativul Republicii Moldova. A votat Suveranitatea și Independența țării alături de Constantin Tănase, Grigore Vieru și alți deputați din primul Parlament.

În anul 1990 a fondat publicația de ecologie, turism și cultură NATURA, care a ajuns anul acesta la cea de-a 25 aniversare. Iar în anul 1995 a fost ales președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Alecu Reniță este autor al mai multor articole și cărți despre ecologie și natura Republicii Moldova. Este pasionat de fotografie și apărător al monumentelor naturii. A editat mai multe albume cu peisaje și monumente ale naturii din Moldova.

Cu ocazia aniversării sale, redacția TIMPUL îi urează mult succes și sănătate! Să continue lupta sa pentru educarea spiritului civic și respectul pentru natură. La Mulți Ani! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *