Omul săptămânii: Ion Negrei, istoric și politician
Ion Negrei s-a născut la 12 martie 1958, în comuna Budești, mun. Chișinău. După ce a absolvit Facultatea de Istorie și Pedagogie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (1975-1980), a lucrat timp de cinci ani profesor de istorie și științe socio-umane la Școala medie din s. Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni. În același timp, în anii 1980-1985, a făcut aspirantura la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. În perioada 1985-1991, a activat în calitate de laborant superior și colaborator științific la acest institut. Din 1991 și până în 2007, a fost redactor-șef al Revistei de Istorie și Cultură „Cugetul”. Totodată, în anii 1995-1998, a făcut doctoratul la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ion Cuza” din Iași. Din 1998 până în 2000, a fost șef de redacție, secțiunea istorie, la Editura „Prut Internațional” din Chișinău, în cadrul căreia coordona colecțiile de carte de istorie CLIO și „Istoria trăită”.
Este autor al manualelor „Istoria Românilor” pentru învățământul preuniversitar. În 2006, pe timpul guvernării comuniste, s-a implicat activ în lupta cu Ministerul Educației pentru a exclude din învățământ cursul de „istorie integrată”. În opinia sa, acel experiment al ministerului a avut la bază presiunea și impunerea unor principii partinice, deoarece cursul de istorie fusese pe atunci aprobat, fără ca să existe un raport de evaluare a acestuia.
În 2009, odată cu schimbarea guvernării la Chișinău, Ion Negrei s-a implicat în politică. Fiind membru al Partidului Liberal, care făcea parte din noua coaliție de guvernământ, a ocupat, timp de doi ani, funcția de viceprim-ministru fără portofoliu, responsabil de probleme sociale. Din 2011 este cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe, iar din 2000 este vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Moldova.
Anul în care ne aflăm este unul deosebit pentru Ion Negrei, deoarece, în 2018, el sărbătorește două evenimente foarte importante atât pentru Țară, cât și pentru el – 100 de ani de la Marea Unire și 60 de ani de când el a apărut pe lume. „După 1990, după căderea comunismului, parcurgem drumul apropierii, înfrățirii și regăsirii. Marea noastră dorință este ca acest traseu să fie cât mai scurt, iar la capătul lui să ne întâlnim în stația Reunirii”. Redacția TIMPUL îi dorește istoricului ca și acest vis să i se împlinească, în afară de bucuria pe care o are de la toți oamenii apropiați în aceste zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!