Cultură

Omul săptămânii: Silvia Șărănuță, Etnograf

Silvia, a șasea în octetul părinților, a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea de Stat, în anul 1959. Din primul an s-a îndrăgosti incurabil de etnografie (iar mai apoi – și de viitorul ei soț, Simion Șărănuță, un reputat jurnalist. Toate vacanțele mari a fost în expediții etnografice, iar teza de licență s-a numit „Arta țesutului la moldoveni”. Din aceste motive Muzeul Republican de Studiere a Ținutului Natal a angajat-o ca cercetător științific. A fost singurul ei loc de muncă, până la pensionare, acum un an. Timp de 37 de ani a condus Secția de Etnografie. A devenit un etnograf, etnolog și muzeograf de excepție.

Printre principalele teme pe care le-a cercetat, dar și realizările ei, ca etnograf și muzeograf practic, a preocupat-o mult tema covorului. Inclusiv în expedițiile pe teren, îmbogățind muzeul cu mii de mostre etnografice valoroase. E o mare cunoscătoare a costumului nostru național, o maestră în toate ce privesc ia. A cercetat prosoapele, olăritul, tipurile de interior ale casei țărănești, activitățile de artizanat. Ca și datinile și obiceiurile românilor. Deci, a pătruns profund și în lumea valorilor spirituale românești.

La Muzeu a construit în anii ´70, prima, sub sovietici, expoziție etnografică – „Modul de trai, cultura materială și spirituală a moldovenilor”. A fost autoarea sau coautoarea unui șir de expoziții, inaugurate la Moscova în 1960, 1972, 1977), Leningrad 1972, 1977, 1984), Lvov 1982, Poltava 1983. Este coautoare a două expoziții la Palatul Republicii: „Arta populară a Moldovei” în 1991 și „Păstoritul în Moldova sec. XIX-XX”. Iar la muzeul ei de o viață – coautoare a planului structural și tematico-expozițional al Expoziției „Ecologia culturii și a naturii RM”, 1989 și 1992.

Omagiata – cu titlul onorific de Om Emerit al Republicii Moldova – a publicat un șir de lucrări, ghiduri la expoziții, cărți și pliante „Catalogul expoziției republicane de artă populară”, 1961; „Prosoape populare moldovenești”, 1969; „Costumul național”, 1970; „Ornamente populare moldovenești”, 1984 ș. a., dar și alte zeci de articole.

Sărbătorita e încă plină de energie. Are în perspectivă și editarea unui volum pe teme etnografice – un posibil valoros suport de curs pentru studenți. Atât redacția ziarului TIMPUL, cât și prietenii îi doresc mulți ani, sănătate bună, succese și bucurii de la cei dragi!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *