Omul săptămânii: Silvia Șărănuță, Etnograf

Silvia, a șasea în octetul părinților, a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea de Stat, în anul 1959. Din primul an s-a îndrăgosti incurabil de etnografie (iar mai apoi – și de viitorul ei soț, Simion Șărănuță, un reputat jurnalist. Toate vacanțele mari a fost în expediții etnografice, iar teza de licență s-a numit „Arta țesutului la moldoveni”. Din aceste motive Muzeul Republican de Studiere a Ținutului Natal a angajat-o ca cercetător științific. A fost singurul ei loc de muncă, până la pensionare, acum un an. Timp de 37 de ani a condus Secția de Etnografie. A devenit un etnograf, etnolog și muzeograf de excepție.
Printre principalele teme pe care le-a cercetat, dar și realizările ei, ca etnograf și muzeograf practic, a preocupat-o mult tema covorului. Inclusiv în expedițiile pe teren, îmbogățind muzeul cu mii de mostre etnografice valoroase. E o mare cunoscătoare a costumului nostru național, o maestră în toate ce privesc ia. A cercetat prosoapele, olăritul, tipurile de interior ale casei țărănești, activitățile de artizanat. Ca și datinile și obiceiurile românilor. Deci, a pătruns profund și în lumea valorilor spirituale românești.
La Muzeu a construit în anii ´70, prima, sub sovietici, expoziție etnografică – „Modul de trai, cultura materială și spirituală a moldovenilor”. A fost autoarea sau coautoarea unui șir de expoziții, inaugurate la Moscova în 1960, 1972, 1977), Leningrad 1972, 1977, 1984), Lvov 1982, Poltava 1983. Este coautoare a două expoziții la Palatul Republicii: „Arta populară a Moldovei” în 1991 și „Păstoritul în Moldova sec. XIX-XX”. Iar la muzeul ei de o viață – coautoare a planului structural și tematico-expozițional al Expoziției „Ecologia culturii și a naturii RM”, 1989 și 1992.
Omagiata – cu titlul onorific de Om Emerit al Republicii Moldova – a publicat un șir de lucrări, ghiduri la expoziții, cărți și pliante „Catalogul expoziției republicane de artă populară”, 1961; „Prosoape populare moldovenești”, 1969; „Costumul național”, 1970; „Ornamente populare moldovenești”, 1984 ș. a., dar și alte zeci de articole.
Sărbătorita e încă plină de energie. Are în perspectivă și editarea unui volum pe teme etnografice – un posibil valoros suport de curs pentru studenți. Atât redacția ziarului TIMPUL, cât și prietenii îi doresc mulți ani, sănătate bună, succese și bucurii de la cei dragi!