ONU: SUA cer să se pună „toată presiunea” pe Rusia pentru a impune încetarea focului și livrarea ajutoarelor în Siria

"Toate privirile și toată presiunea trebuie acum să fie pe Rusia, pentru că ea este cea care poate opri asta dacă vrea", a insistat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a cărei țară prezidează Consiliul de Securitate în luna aprilie.
"Cine este țara membră (a Consiliului) care continuă să protejeze regimul (președintelui sirian Bashar Al-Assad), care împiedică livrarea ajutorului umanitar", a denunțat reprezentanta Statelor Unite în cadrul unei reuniuni a Consiliului consacrată situației umanitare din Siria.
Într-un raport prezentat Consiliului, secretarul general adjunct pentru probleme umanitare al ONU, Stephen O’Brien, a deplâns faptul că "situația umanitară se deteriorează, dacă acest lucru mai este posibil".
El a cerut "o încetare a focului la nivel național și în particular o pauză a luptelor în Ghouta de Est (zonă rebelă aproape de Damasc-n.r.) pentru a permite livrarea ajutorului umanitar".
Ambasadorul francez la ONU, François Delattre, a calificat situația umanitară ca fiind o "catastrofă".
"Armistițiul nu mai există. Ajutorul umanitar nu mai ajunge", a susținut diplomatul. El a cerut de asemenea "o presiune mult mai puternică a Rusiei asupra regimului sirian, precum și o reangajare politică clară a SUA urmare a ultimelor lovituri americane" din noaptea de 6 spre 7 aprilie asupra unei baze aeriene siriene.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Piotr Ilișev, a asigurat că "pe ansamblul Siriei, încetarea ostilităților rămâne în vigoare" și a condamnat "escaladele" și "criticile contra guvernului sirian".
Statele Unite și Rusia se înfruntă din 2012 asupra unei posibile soluționări a conflictului sirian, în special în ce privește soarta președintelui Assad.
"Rusia trebuie să-și țină promisiunea asupra unor veritabile negocieri de pace și a unei soluții politice", a încheiat Haley, referindu-se la procesul diplomatic multilateral care a fost agreat la finalul lui 2015 de Washington și Moscova.
Convorbirile indirecte între regimul sirian și opoziție, sub egida ONU, sunt în impas, în încercarea de a pune capăt unui război care a făcut peste 320.000 de morți în șase ani.
sursa: agerpres.ro