Opinii și Editoriale

Op-Ed. Când diplomație nu e, nimic nu e…

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, supranumit neoficial pentru expresia permanentă a feței drept „calul trist”, amenință iarăși deschis cu imixtiunea în treburile interne ale Republicii Moldova. „Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat  Lavrov. Din păcate, și o spun nu doar eu, în Rusia lui Putin nu mai există diplomație. Lavrov și subalternii lui, în special Maria Zaharova, uzitează un limbaj agresiv, aproape de indecență, limbaj propriu în alte vremuri birjarlor cu experiență sau bandiților cu vocație. Pentru că ministrul rus se face a nu știe că în R. Moldova nimeni nu-i discriminează pe rusofoni, nu le afectează existența. Pur și simplu, slugă credincioasă a lui Putin, Lavrov îndeplinește orbește ambițiile descreierate ale stăpânului său, fiind mai aproape ca mentalitate de Patrușev sau Șoigu.

În intervenția sa, certată rău cu diplomația, Lavrov își continuă cu insitență șantajul, amintind și de o posibilă revoltă în Găgăuzia: „Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”.

Recentele mitinguri din Găgăuzia la care participanții au cerut ca guvernarea să meargă în Rusia și să negocieze cu umilință alte tarrife la gaz sau ca Adunarea Populară să se adreseze direct lui Mișustin pentru ca Moscova să livreze gaz ieftin Comratului, tocmai dovedesc implicarea aproape directă a Rusiei în destabilizarea situației de la noi.

Astfel, Lavrov afișează, cu cinism putinist, un fel de dispreț/aroganță față de puterea de la Chișinău, lucru care îl anulează complectamente ca diplomat, or, diplomația în esență este destinată să prevină războaiele, nu să le declanșeze. Să ne amintim că și pe găgăuzi nimeni nu-i persecută în niciun fel.

Intervenția lipsită de substanță a lui Lavrov e încă o dovadă că trebuie să ne distanțăm cât mai tare de Rusia lui Putin, care, din păcate, a ales să aducă doar nenorociri vecinilor săi. Exemplul tragic al Ucrainei este  mai mult decât concludent.

Autor: Anatol Moraru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *