Actualitate

Opinie. Am auzit de la toți prietenii mei de la Facultatea de Matematică și Informatică a USM de şpăgarul Topală care iubea cea mai grasă mită

Iata l-am vazut la fata in sfarsit si pe ministru Educatiei Topală. Slava lui a mers inaintea numelui inca de pe vremea cand faceam a doua facultate. Inca de pe atunci am auzit de la toti prietenii mei de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitatii de Stat de şpăgarul Topală care iubea cea mai grasa mita.

Iar acum Topală s-a apucat sa reformeze sistemul educatiei si din mai multe universitati sa faca doar cateva. Da, reformarea sistemului edicatiei de mult este nai mult decat necesar, dar in primul rand prin elaborarea unor curicule actuale si practice, prin elaborarea unor noi concepte si metodologii, prin investitii in educatie.

Sefa lui a inchis scolile si a purtat copii pe drumuri anevoioase iarna, iar el inchide universitatile. Omul si PAS ne vorbeste de eficienta si reducerea cheltuielilor bugetare. Bine, fartatilor, da poate incepeti de la aparatul administrativ? Voi de ce in loc sa micsorati numarul ministerelor si ministrilor i-ati marit? De ce pe vremea voastra numarul functionarilor s-a marit cu 15%? Tare va mai rupeti voi in fund solutionand problemele norodului oropsit. Din cafea si Facebook nu iesiti ori de care da cineva de voi.

Bine, ne intoarcem la Topală. Este undeva un studiu, un calcul, un plan care explica rationamentele de ce anumite institutii de invatamant sunt fuzionate, trecute in subordinea altora si nu altele? De ce de exemplu Universitatea Agrara de Stat, una din cele mai vechi, trebuie sa treaca sub Universitatea Tehnica? Parca suntem stat agrar sau ce pupaza? Da, aceasta universitate trebuie reformata, modernizata, creata anumite specialitati si ca facultati ce ar coresounde realitatilor moderne si necesitatilor statului, dar nicidecum lipsita de autonomie si trecuta in subordinea altei universitati. Da, anumite universitati sunt doar de forma si un fel de masini de facut bani, dar in aceasta lista au nimerit si universitati cu traditii si cu specific, care in opinia mea nu pot trece in subordinea altora.
Foarte multe intrebari, insa diavolul se ascunde in detalii.

La briefingul de presa, Topală s-a scapat cu vorba.

Deci ce zice el despre imobilele universităților lichidate ce vor trece în gestiunea universităților „mamă”?
„Noi trebuie să ne asigurăm ca nicio proprietate din domeniul educației să nu fie utilizat decât în domeniul educației, iar în situația în care, unele proprietăți nu sunt necesare domeniului educației, atunci, în urma procedurilor clare, care pot fi de a vinde, de exemplu, o construcție sau un lot, acești bani să fie utilizați, din nou, în educație, iar pentru aceasta noi ne vom asigura din toate punctele de vedere.” Aha! Dar cine va hotari si dupa ce criterii care imobile sunt necesare domeniului educatiei si care nu?
Dupa ce „baietii buni” si-au dat seama ca s-au scapat cu vorba, Ministerul Educației s-a grabit sa publice informatia că această declarație a ministrului Topală ar fi un FALS.😂

https://edu.gov.md/ro/content/stop-fals

Bre, voi sunteti nebuni? Adica sefu’ vine cu declaratia asta si tot pe urma Ministerul declara ca e un fals? De unde v-ati luat mediocrilor pe capul bietului popor?

Stati oleaca ca asta nu e tot. E plina de acum tara de vorbe ca saptamana asta a fost o ședință a rectorilor, cu participarea ministrului Educației, Topală. După ce i-ar anunțat pe rectori că se lichidează majoritatea universităților, Topală i-a avertizat pe șefii de instituții superioare de învățământ „să nu comenteze nimic în presă”. Altfel spus, le-a spus să-și țină limba după dinți, dacă nu vor să aibă probleme in plus. Exact în spiritul democratiei si transparentei, asa precum se cere pentru un stat demn de a fi a fi candidat la UE.
Si ultima cireasa de pe tort: targul e plin cu alte zvonuri si tare vreau sa aflu cat mai curand daca sunt veridice si nu pur si simplu profesorii de la Agrara s-au pornit la atac sa isi apere Universitatea, precum ca Fundația Soros în Moldova își va schimba sediul, lărgindu-si considerabil spațiul și infrastructura si va prelua mai bine de jumătate din teritoriul și clădirile Universității Agrare, care va fi lichidată.😏 Tranzacția trebuie să aibă loc până la sfârșitul acestui anului 2022, pentru ca în 2023 să se facă lucrări de modernizare pentru echipa extinsă a Fundației Soros. Tot acolo chipuri trebuie să treacă și unele ONG-uri pro-guvernamentale, care au convins președintele țării, pe MS, că ei au nevoie de un parc în preajmă pentru relaxare și creativitate. Daca acest lucru e adevarat, noi vom vedea in curand.

Țara asta se transformă într-o parodie de prost gust si un laborator pentru experimente sociale pe proprii cetateni. Cum ne asternem asa dormim. Ce alegem, aceea avem! Hai succese, dragi moldoveni, in drumul spre integrare europeana!

Inna Virtosu

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

 1. Eu, insa, tot de la absolventi ai facultatii de matematica USM, am auzit ca Topala era unicul profesor care nu lua mita. Asa dar, cibe are dreptate? Cat despre reforma, aceasta trebuie sa aiba loc si multi rectori si prorectori paraziteaza pe contul statului, aducand pagube atat materiale, cat si umane, producand absolventi cu o pregatire slaba, nu pentru ca ei ar fi slabi, dar pentru ca programele si sistemele sunt degradate. Sa fie reforma.

  1. Unicul care nu lua mita??? Adica toti ceilalti de la USM iau mita!!! SUPER!!! USM – cancerul sistemului de invatamant superior! Tot raul de acolo porneste. Musteciosul trage sforile, ial gruparea lui Topala, care chiar crede ca-i ”ministru”, din cadrul MEC indeplineste ordinele!
   MEC este capturat de catre USM. (ministrul si cu toti secretarii de stat – angajati ai USM) Asemenea situatie nu a mai fost la ministerul educatiei!. RUSINE!!!
   Topala cu gruparea vor ramane ca raiderii secolului in Educatie, care incearca sa aduca la USM miliarde de lei pe o cale ilegala, chiar daca au aprobat si o hatarare de guvern…. RUSINE SA VA FIE HATILOR!!!

 2. Aceasta reforma a fost propusa, sub diferite variante inca prin anul 1998. A tot migrat de pe un raft pe altul la diferite guvernari. Cine spune ca nu au fost facute studii care sa argumenteze aceasta decizie este prost informat.

  Toate vaicarelile academicienilor sunt legate doar de ftica de a pierde banii pe care ei le impart intre ei pentru priecte, cum le zic ei, de inovare. Imi amintesc la o sedinta a AŞ se vorbea, cică despre proiecte reuşite şi am reţinut un proiect prin care sa achizitionat un incinerator pentru preparate biologice si resturi biologice de la spitale si laboratoare. Ori, castigatorul era un fecior de academician, care a cheltuit banii statului si a creat o companie comerciala care presteaza servicii de incinerare – nimic inovativ, a procurat echipamentul pe banii statului. Pentru aceasta putea lua credit.

  Raportat la numarul de cercetatori avem prea puţine avantaje în economie.

 3. Niște minciuni amestecate cu unele adevăruri. Un articol în stil dodonist, a unui dodon cică în arest.

  1. Dacă ai „nesimtirea” sa ai opinii diferite de cei de la vârf, esti automat dodonist. O logica excelenta, daca esti un mic comunist si urasti pluralismul

   1. Lăsați-o baltă cu plurarismul ! Nici pe departe nu miroase așa ceva ! Seamă-nă cu o hramalaie !
    În articol sunt doar presupuneri și nu argumente! Oare nu vă dați seama, că deveniți ca o ”măhălăjoiacă” !
    Învinuirile sunt grave. Dacă sunt argumente, direcția e procuratura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.